Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Hobbiten»-regissør Peter Jackson er lei av Tolkiens univers

- Herlig å bli ferdig med det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmskaper Peter Jackson (51) har i løpet av sin 25 år lange karriere bygget seg opp en solid og variert CV.

Likevel forbindes han nok aller mest med «Ringenes herre»-trilogien han regisserte mellom 2001 og 2003, basert på forfatter J. R. R. Tolkiens roman ved samme navn.

Nær metningspunktet Allerede i 2007 ble det kjent at Jackson nok en gang gyver løs på en av Tolkiens romaner, denne gang «Hobbiten».

Også denne boka blir til tre filmer, den første - «Hobbiten: En uventet reise» - hadde norgespremiere onsdag denne uka.

Til tross for at to filmer gjenstår før trilogien er fullført, forteller den prisbelønnede regissøren at han begynner å bli mett på J. R. R. Tolkiens litterære univers.

- Jeg er lei - Jeg er lei, sier han til den danske avisa Politiken, før han fortsetter:

- Nei, hør her, det er en fornøyelse å lage disse filmene. Det var denne sorten filmer jeg selv likte best som barn, og som inspirerte meg til å bli regissør. Det er en leketøysbutikk for meg, og jeg er veldig glad for at jeg får være en del av den verdenen.

Jackson innrømmer overfor den danske avisa at han er glad for at det bare finnes to Tolkien-verker som kan filmatiseres.

- Det blir herlig å bli ferdig med det, sier han.

- En humpete affære Den første filmen i «Hobbiten»-rekka ble mottatt med blandede anmelderfølelser.

Anmeldelsene er for det meste positive, men filmen får kritikk både for filmtekniske detaljer og for å være langdryg.

Dagbladets anmelder illustrerte sin anmeldelse med terningkast tre, og mente blant annet at «trilogiens første tre timer (!) er en humpete affære der det er nok av slag og forfølgelser og trefninger og anledninger til å rope «Løp!» eller «Kjemp!», men uten noen overordnet dramaturgisk bølge som betar eller beveger.»

LEI: Peter Jackson er for tida aktuell med første film ut i «Hobbiten»-trilogien. Nå forteller han at han har nådd metningspunktet hva det litterære universet hans mest kjente filmer baserer seg på gjelder. Foto: Stella Pictures
LEI: Peter Jackson er for tida aktuell med første film ut i «Hobbiten»-trilogien. Nå forteller han at han har nådd metningspunktet hva det litterære universet hans mest kjente filmer baserer seg på gjelder. Foto: Stella Pictures Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!