<strong>PREMIEREKLAR:</strong> «Hobbiten: En uventet reise» har premiere i midten av desember, men dersom dyrevernsorganisasjonen Peta holder ord, vil den ikke gå lydløst for seg. Organisasjonen reagerer nemlig på at 27 dyr har dødd i forbindelse med innspillingen, og varsler protester. Foto: James Fisher / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / New Line Productions.
PREMIEREKLAR: «Hobbiten: En uventet reise» har premiere i midten av desember, men dersom dyrevernsorganisasjonen Peta holder ord, vil den ikke gå lydløst for seg. Organisasjonen reagerer nemlig på at 27 dyr har dødd i forbindelse med innspillingen, og varsler protester. Foto: James Fisher / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / New Line Productions. Vis mer

«Hobbiten»-teamet anklages for 27 dødsfall

12 kyllinger, tre hester, seks geiter og seks sauer skal ha dødd i forbindelse med innspillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I storfilmen «Hobbiten: En uventet reise» må både dverger, orker og andre skapninger bøte med livet.

Men nå viser det seg at det ikke bare er på lerretet at liv går tapt.

Ifølge dyrevernorganisasjonen American Humane Association (AHA) har 27 dyr mistet livet i forbindelse med innspillingen.

- Kunne vært unngått Representanter fra organisasjonen, som har overvært filminnspillingen for å se til dyrenes rettigheter, sier at ingen av dyrene skal ha mistet livet på selve settet, men er langt ifra fornøyde av den grunn.

Matt Dravitzki, en talsmann for regissøren, erkjenner overfor nyhetsbyrået AP at flere dyr døde på gården nær Wellington, New Zealand, der de 150 dyrene som ble brukt i forbindelse med filmen holdt til.

Talsmannen la til at noen av dødsfallene skyldes naturlige årsaker, men at to av hestenes dødsfall kunne vært unngått.

Ifølge én av dyrepasserne som var tilknyttet gården, døde tre hester, seks geiter, seks sauer og ett dusin kyllinger i forbindelse med innspillingen. Flere hester skal også ha blitt kritisk skadd, men overlevde.

Planlegger protester Dødsfallene har også hisset på seg dyrevernorganisasjonen Peta, som nå planlegger protester under filmens premierer i New Zealand, USA og Storbritannia i desember.

- Vi ønsker å sende en klar beskjed til Hollywood om at de må være svært forsiktige når de bruker dyr, og at alt av forhåndsregler må tas, sier Kathy Guillermo i Peta ifølge AP.

Dyrevernaktivistene varslet tidlig overfor produksjonsselskapet Warner Bros. at gården dyrene befant seg på var uegnet til den bruken, men selskapet fortsatte likevel å ha dyrene på gården, skriver AP.

- Leier ikke gården lenger Jacksons talsmann, Dravitzki, stiller spørsmålstegn til at anklagene dukker opp i offentligheten så tett mot premieren.

Videre sier talsmannen til AP at de begynte å bedre forholdene for dyrene tidlig i 2011, men at de ikke lenger har noen dyr på gården.

Den første filmen i Jacksons «Hobbiten»-trilogi, kalt «En uventet reise», har norsk kinopremiere 12. desember i år.

Film nummer to, «Smaugs ødemark», kommer neste år, og «Fram og tilbake igjen» skal ha premiere i 2014.

<strong>NY TRILOGI:</strong> Peter Jackson har tidligere regissert «Ringenes herre»-trilogien. Nå har han tatt fatt på en ny filmtrilogi basert på forfatter J.R.R. Tolkiens univers: «Hobbiten». Foto: AP Photo / Reed Saxon / NTB scanpix
NY TRILOGI: Peter Jackson har tidligere regissert «Ringenes herre»-trilogien. Nå har han tatt fatt på en ny filmtrilogi basert på forfatter J.R.R. Tolkiens univers: «Hobbiten». Foto: AP Photo / Reed Saxon / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer