Hobbiter, mordere og cyberbabes

År 2000 gav oss perler som «American Beauty» og «Gladiatoren», men hva har år 2001 å tilby på filmfronten?

Allerede tidlig på året er det visse filmer som utpeker seg og som kommer til å bli store og få mye oppmerksomhet - uansett om de er gode eller dårlige. År 2001 kan by på krig og kjærlighet, seriemordere, cyberbabes og eventyr. Dagbladet.no presenterer noen av filmene du ikke kan unngå å høre om.

Blant seriemordere og FBI

Først ut blant filmer det knytter seg enorme forventninger til er «Hannibal», oppfølgeren til «Nattsvermeren». Anthony Hopkins gjør en reprise på rollen som Hannibal the Cannibal, mens rollen til FBI-agent Clarice Starling, som i den første filmen ble spilt av Jodie Foster, blir tolket av Julianne Moore.

Handlingen i «Hannibal» er lagt til den vakre Italienske byen Firenze, men vi kan vel allerede nå avsløre at handlingene som finner sted der er alt annet enn vakre. Etter sin blodige rømningsferd i forrige film, har Hannibal holdt hodet lavt, men hvor lenge kan hans morderiske instinkter ligge i dvale? Før eller siden kommer de til overflaten, og jakten på Hannibal er igang. Filmen skal ha USA-premiere i løpet av våren og er forventet til våre trakter like etterpå.

Krig og kjærlighet

«Pearl Harbour» er en av sommerens storfilmer. Tittelen sier vel hva handlingen er sentrert om, men som i et hvert storslått epos med respekt for seg selv, ligger fokuset selvsagt på kjærligheten. To amerikanske brødre (Ben Affleck og Josh Harnett) slåss om gunsten til den samme kvinnen, spilt av britiske Kate Beckinsale («Shooting Fish»). Filmen er regissert av Michael Bay og produsert av Jerry Bruckheimer, teamet bak actionfilmer som «The Rock» og «Armageddon». Dermed kan man vel anta at krigsscenene i «Pearl Harbour» er i trygge hender. Filmen har norgespremiere 4 juli.

Kunstig intelligens

Da Stanley Kubrick døde etterlot han seg et filmmanus kalt «A.I» eller kunstig intelligens. Steven Spielberg adopterte prosjektet, som forventes å ha kinopremiere i sommer.

I en fjern fremtid har menneskene skapt sin like - maskiner med kunstig intelligens. En liten robot gutt, spilt av Haley Joel Osment («Den sjette sansen»), spør de store spørsmålene i livet: Hva er liv? Hva er meningen? Hvor kommer jeg fra? Med seg på den eksistensielle ferden får Osment følge av blant andre Jude Law.

Cyberbabes

Timeglassfigur med overdimensjonerte pupper, mørkt, langt hår og alle datanerders idealkvinne. Hvem vi snakker om? Lara Croft selvsagt.

Til sommeren kommer spillefilmen basert på dataspillet «Tomb Raider». Sexy Angelina Jolie er Lara. Handlingen er kanskje ikke altfor viktig, for her er det eventyr og action for alle penga. Lara Croft har bakgrunn fra det britiske aristokratiet, men har alltid vært på søken etter nye eventyr. Livet hennes forandret seg drastisk da flyet hennes styrtet over Himalaya og hun var eneste overlevende. Siden den gang har hun vært eventyrer på heltid. Hun har arvet farens interesse for arkeologi og hun drar til verdens farefulle utposter for å finne begravde skatter.

Het mexicaner

Julia Roberts og Brad Pitt i en og samme film skulle tilsi fullsatt kinosal av både kvinner og menn.

I «The Mexican» skal Brad Pitt smugle geværer over grensen fra Mexico til USA. Med hjelp av Julia Roberts venter vi oss hete scener i sommervarmen.

Det siste eventyret

Før har vi hatt dataanimerte filmer for barn som «Toy Story», nå kommer dataanimasjonen for voksne. «Final Fantasy: The Spirits Within» er basert på dataspillet med samme navn og er en japansk/amerikansk samproduksjon i regi av Hironobu Sakaguchi. Stemmene er ved blant annet Ming-Na, Alec Baldwin, Steve Buscemi og Donald Sutherland.

Jorda står i fare for å bli invadert av fremmede ånder fra verdensrommet. Aki, en kvinnelig forsker, samler sammen en gjeng med trøtte soldater for å bekjempe de fremmede. Det er Square som står bak utviklingen av filmen, her er blant annet Sony involvert. Datateknikken er tatt i bruk for å gi karakterene mest mulig livaktig og menneskelige følelser. Skal man dømme etter traileren har de lykkes utrolig godt. Filmen skal ha premiere i løpet av vår/sommer.

Harry Potter

Filmen om gutte-magikeren Harry Potter forventes å ha premiere i November.

Skal man dømme etter suksessen som bøkene har hatt, er det vel ingen tvil om at filmen går en lys tid i møte.

Filmstudioet er tidlig ute med forhåndsomtalen og Harry Potter ting og tang er allerede tilgjengelig på nettet

Hobbiter og magikere

Kronen på filmåret 2001 blir uten tvil «Lord of the Rings». Første filmen i trilogien basert på J.R.R Tolkiens romaner skal ha premiere til jul.

Det er Peter Jackson som har tatt på seg den nær umulige oppgaven å filme romanene. Umulig fordi alle har sin egen oppfatning av Tolkiens eventyrunivers, og ikke alle kan bli fornøyde. «Ringenes Herre» er blant verdens mest populære fantasy bøker og forventningene til filmen er mildt sagt skyhøye. Filmingen har pågått i Australia og på New Zealand. Alle de tre filmene er filmet samtidig - en såkalt 'back-to-back' produksjon, og den første får vi altså se til jul. Rollelista er imponerende og består av blant andre Christopher Lee, Ian McKellen, Liv Tyler og Cate Blanchett. Hovedhobbiten, Frodo Baggins, skal spilles av lille Elijah Wood.