Hockeyfeber

Det går en hårfin linje fra Jahn Ivar «Mini» Jakobsen via Kaizers Orchestra til EM i fotball 2004.

IKKE SIDEN MANCHESTER

Uniteds øltørste driblekonge George Best måtte operere inn antabus en gang på 70-tallet, har et fotballag minnet mer om et utested enn den spanske EM-troppen. Draktfargene indikerer riktignok at de var spanjoler. Men hårsveisene går langt i å forklare Spanias tidlige exit fra EM: De kan ha vært bedriftslaget til rockeklubben Mono i Oslo hele tida.

VI KAN GÅ TIL

Spanias såkalte sentrallinje for bevis: Hvis det er noe som skiller midtstopper Carlos Marchenas fem centimeter lange designernakkefjon fra rockerhockeyen til din gjennomsnittlige Mono-bartender, må det være at Marchena ikke jobber på Mono.

Hvis det er noe som skiller Spania og Valencias midtbanedynamo David Albelda fra alle som jobber på festivalstand for mobiltelefonselskapet Djuice, må det være at han ikke går med solbriller på jobb.

OG HVIS DET ER

noe som skiller spiss Fernando Morientes fra Kaizers Orchestra-vokalist Jan Ove Ottesen, må det være at han også likner en god del på håreksperten i høstens norske versjon av «Homsepatruljen».

Slik norske langrennsløpere under store mesterskap gjerne utvikler en kollektiv trang til å gjøre noe artig med skjeggveksten sin, er det hockeysveisen som har blitt den store bobleren under årets europamesterskap i fotball. Du skulle nesten tro de hadde planlagt det, alle fra svenskenes tidligere Stabæk-spiller Christian «Chippen» Wilhelmsson til den spanske superreserven Fernando Torres, han som har fått en nasjon av spanjoler til å beholde den sveisen man får når man har hatt skikkelig, skikkelig langt hår, men bare velger å barbere sidene og la resten henge, for å sjekke hvordan det ser ut, liksom . Foran Spanias avgjørende kamp mot Portugal forrige søndag valgte Fernando Torres i en brå, beckhamsk manøver å klippe av seg alt håret.

Man kan bare spekulere i beveggrunnene: Kanskje var det hele tiden bare meningen å sjekke hvordan det så ut. Kanskje oppdaget han plutselig at han hadde samme sveis som det samlede russiske landslaget.

OG SPØRSMÅLET ER:

Blir man bedre av å ha hockeysveis? Eller vil man for evig og alltid, som i tilfellet pusteforbedrende neseplastre, bare se rar ut?

Håret kunne ikke redde verken Spania eller Russland, men dersom du likevel insisterer på å ta med deg et fotballalbumklistremerke nesten gang du går til frisørsalongen: Ta med deg en tsjekker. Den Tsjekkiske republikk har tilsynelatende alltid, helt uavhengig av skiftende hårtrender, hatt en keep it real -holdning til hockeysveisen, og står i årets turnering for den sanne gla\'fotballen. Mest har man kanskje å lære av midtbanestjerne Pavel Nedved, som antakelig går til bilvask istedenfor frisør, men som likevel spiller fotball som i øyeblikk, i korte øyeblikk, nesten overdøver TV 2s fotballkommentatorer.

EM I HOCKEY: Fernando Torres gikk fra hockey til barbus til ut av turneringen.
Adam Schjølberg skal være hårekspert i «Homsepatruljen», men kunne også vært spansk eller i Kaizers Orchestra.