Hodejegere vil finne NRK-frelser

Nei, nei og atter nei, sier toppledere til NRK-styret. Ingen har lyst på sjefsjobben. - De er feige hvis de ikke tar en så utfordrende jobb, sier en hodejeger. Han tror NRK spør på feil måte.

- Det er mange som har sagt nei, bekrefter NRK-styreleder Torger Reve.

Først sa bokklubbdirektøren Kristenn Einarsson nei, deretter fulgte flere avslag. Sjefsjobben faller i anseelse for hver person som takker nei, mens NRK og hodejegerfirmaet Heidrick & Struggles leter videre.

- Jeg er overrasket over at de som får tilbudet ikke sier «Fy søren, dette skal jeg få til». Jobben som NRK-sjef er en fryktelig utfordrende stilling, sier administrerende direktør Per Inge Hjertaker i Kontura Search og Selection.

Drømmejobb for hodejegere

NRK-styrelederen avviser at det kun er B-kandidater igjen, men Hjertaker advarer mot å tro at man uendelige muligheter.

- Maksimalt 10 personer i Norge har kvalifikasjonene som skal til for å fylle jobben som kringkastingssjef i NRK, sier han.

- Og hvis alle sier nei?

- Da har NRK-styret et problem. Man kan ikke ansette noen som ikke har kvalifikasjonene. Jeg lurer på om de har gjort noe galt underveis.

Han sier at det er to faser som er svært viktige.

  • Finne de riktige kandidatene som er gode nok og villige til å ta jobben
  • Overtale kandidatene til å takke ja

Den siste delen er kanskje den vanskeligste - tanken på å overta styringa i en så stor og spesiell organisasjon kan skremme vannet av de tøffeste. Hodejegeren anser at sjefsstillingene i NRK og NSB er landets vanskeligste jobber å finne riktig leder til.

- Nettopp derfor er dette drømmejobben til ethvert hodejegerfirma. Vi hadde gladelig påtatt oss å finne riktig NRK-sjef, sier Hjertaker.

Finnes ingen perfekt NRK-sjef

Også hodejegerfirmaet Fjellbekk kunne tenkt seg oppdraget.

- Det ville vært en stor utfordring for oss, sier administrerende direktør Terje Vidar Fjellbekk.

Han forstår godt at det tar tid å finne NRK-sjef.

- Personen må være dyktig på tre felt - det forretningsmessige, kulturelle og politiske. Det finnes bare en liten håndfull slike i Norge, sier han til Dagbladet.no.

Ledelsesprofessor Odd Nordhaug ved Handelshøyskolen i Bergen er helt enig.

- I dagens situasjon er jobben som NRK-sjef ekstremt krevende. Den vanskelige økonomiske situasjonen kommer i en tid når kanalen må slåss med TV2 om seerne. Personen med alle de ønskede egenskapene finnes ikke, fastslår Nordhaug.

Må bli venn med de ansatte

Han satt selv i NRK-styret fra 1994 til 1998, og mener at styret må velge hva slags kompetanse de mener er viktigst. Og selv om de finner noen egnede, er det ikke sikkert personen er interessert - noe han ikke anser som feigt.

- Kanskje er ikke stillinga attraktiv nok. Lønna kan være for liten og utfordringene for store, sier Nordhaug.

Når de omsider finner en sjef, vet alle at det ikke er førstevalget - eller andre- eller tredjevalget - som har fått jobben. Det gjør ikke oppgaven enklere.

- Den nye kringkastingssjefen må raskt sørge for å få tillit blant de ansatte. Uten fagforeningene på sin side blir det svært vanskelig å gjennomføre de nødvendige omstillingene, sier den erfarne hodejegeren.

TØFF JOBB: NRK-sjefen må være en dyktig forretningsmann, dreven journalist, knallhard politiker, kulturelt fyrtårn og jovial kollega. Noen som føler kallet?
VANSKELIG SJEFSJAKT: Ingen tar utfordringa når NRK ringer. Styreformann Torger Reve (til høyre) leter videre etter Einar Førdes (til venstre) etterfølger.