Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Hodejegerne» kjemper om filmpris mot Oscar-vinnere

- En fjær i hatten til Morten Tyldum.

STOR SUKSESS:  «Hodejegerne» har fått stor oppmerksomhet, og nå er den nominert til en pris hos de kjemper mot Oscar-vinnende Hollywood-produksjoner.  Foto: Erik Aavatsmark / Friland
STOR SUKSESS: «Hodejegerne» har fått stor oppmerksomhet, og nå er den nominert til en pris hos de kjemper mot Oscar-vinnende Hollywood-produksjoner. Foto: Erik Aavatsmark / Friland Vis mer

(Dagbladet): Den norske filmen «Hodejegerne» med Aksel Hennie i hovedrollen, er nominert til folkets valg under European Film Award.

Prisen, The People's Choice Award, deles ut på Malta den 1. desember i år, og filmen kjemper mot blant annet storfilmene «The Artist», «Shame» og «The Iron Lady».

Oscar-konkurranse Under Oscar-utdelingen i vinter var både «The Artist» og «The Iron Lady» nominert i en rekke kategorier, og begge filmene stakk av med flere Oscar-statuetter.

- Dette er den europeiske versjonen av Oscar, og å bli presentert i dette celebre selskapet av internasjonale storfilmer sier det meste om «Hodejegernes» status i Europa, sier produsent Asle Vatn i en pressemelding.

Til Dagbladet utdyper han betydningen av å være nominert:

- Dette betyr at vi fortsatt er i søkelyset, og det er stort å være nominert mot disse filmene. De er realtivt hard konkurranse, så vi skal ha en viss edruelighet, men det er etterhvert veldig mange som har sett filmen, så vi har også forhåpninger, sier Vatn til Dagbladet.

- Nesbø-effekten Så langt har «Hodejegerne» hatt premiere i 16 europeiske land, og besøkstallene har vært spesielt gode i England, Spania og Danmark. Filmen er solgt til over 50 land.

- Vi må ikke underkjenne Nesbø-effekten. Det kombinert med at dette er en kvalitetsfilm, som også kan stå på bein. Filmen hadde premiere i England omtrent samtidig som bøkene ble lansert der, og det kan ha spilt inn. Det har nok vært litt flaks, i tillegg til at det er en god film, sier Vatn til Dagbladet.

Filmanmelder i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad, mener dette er et klapp på skuldra til regissør Morten Tyldum.

- Nominasjonen viser at Morten Tyldum har lyktes i en sjanger, som vi ikke har tradisjon for i Norge. Den har levd opp til det internasjonale publikums forventninger - i en sjanger hvor det lages mye bra. Dette er en fjær i hatten til Tyldum, sier Hobbelstad i Dagbladet.

Terningkast fem Filmen fikk terningkast fem i Dagbladet, og anmelder Mikael Godø skrev blant annet «Hennie er god, men «Hodejegerne» er først og fremst Tyldums film. Han har vært kresen i valg av prosjekter etter «Buddy» og kunne med fordel laget flere enn én av de altfor mange Varg Veum-filmene. Nå er han i Hollywood og vi venter spent.»

REGISSØREN:  Morten Tyldum står bak «Hodejegerne». Foto: Erik Aavatsmark / Friland
REGISSØREN: Morten Tyldum står bak «Hodejegerne». Foto: Erik Aavatsmark / Friland Vis mer

«Hodejegerne» har også hatt premiere i USA, og godt billettsalg har gjort at filmen er blitt satt opp på flere kinoer.

Under Filmfestivalen i Haugesund, ble sinn satt i kok da «Hodejegerne» ikke var nominert i kategorien beste norske kinofilm under Amanda-utdelingen.

- Det er helt uforklarlig at «Oslo, 31. august» ikke er nominert, sa filmanmelder i Dagbladet Inger Merete Hobbelstad da, og fortsatte:

- «Hodejegerne» ville også vært et bedre valg. Den er anerkjent internasjonalt og er verdt å berømme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media