«Hodejegerne» nominert til Bafta-pris

Aksel Hennie kan pakke dressen. «Hodejegerne» er nominert til Storbritannias svar på Oscar.

(Dagbladet): Dagen før det offentliggjøres om «Kon-Tiki» blir nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film, blir det klart at «Hodejegerne» fra 2011 er nominert til britenes svar på Oscar, Bafta-prisen.

«Hodejegerne», som kom på kino i Storbritannia i fjor etter å ha blitt sett av over 600 000 i Norge, er nominert i kategorien for ikke engelskpråklige filmer.

Hatten full av fjær Om Bafta-prisen, som deles ut i Royal Opera House i London 10. februar, konkurrerer den med tre av de åtte filmene som også utfordrer «Kon-Tiki»s oscarnominasjon: Østerrikske «Amour», franske «Intouchables» og fransk-belgiske «Rust and Bone». Danske «Jakten», regissert av Thomas Vinterberg og med Mads Mikkelsen i hovedrollen, er også nominert.

Hele lista kan du for eksempel se hos The Telegraph.

Om den vinner eller ikke, er nominasjonen nok en fjær i hatten for Aksel Hennie-filmen. Den har tidligere blant annet blitt nominert til European Film Award, kåret til årets niende beste film av magasinet Empire og skal filmes om igjen i USA av «Hitchock»-regissøren Sacha Gervasi.

Filmen, som er basert på en roman av Jo Nesbø, har vakt nok oppsikt til at regissør Morten Tyldum er blitt et hett navn i Hollywood.

Seks nominasjoner til «Anna Karenina» Tyldum, som for øyeblikket er i Sør-Afrika sammen med Hennie for å lage reklamefilmer, er blitt koplet til flere store amerikanske filmprosjekter - nå sist filmen «The Imitation Game» om datageniet Alan Turing.

Det er flere nordmenn som kan glede seg over Bafta-nominasjonene i dag: Tolstoj-filmatiseringa «Anna Karenina», som kommer på kino i Norge i februar og har norske Guro Nagelhus Schia i en birolle mot Keira Knighleys tittelfigur, innkasserer hele seks nominasjoner. Deriblant den høythengende kategorien for «fremragende britisk film».

«Lincoln», filmen der Daniel Day-Lewis portretterer den amerikanske presidenten, har aller flest nominasjoner - i alt ti. «Les Miserables», «Life of Pi» og James Bond-filmen «Skyfall» er andre titler som går igjen på lista.