FRA BOK TIL FILM: I 2010 ga Morten A. Strøksnes ut boka «Et mord i Kongo». Nå kan historien om Joshua French (til venstre) og Tjostolv Moland bli film. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet
FRA BOK TIL FILM: I 2010 ga Morten A. Strøksnes ut boka «Et mord i Kongo». Nå kan historien om Joshua French (til venstre) og Tjostolv Moland bli film. Foto: Claude Nzunzu / DagbladetVis mer

«Hodejegerne»-produsent planlegger Kongo-film

Det liker Moland og Frenchs advokat dårlig.

(Dagbladet): 8. september 2009 ble nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje i Kongo, Kisangani.

Kun dager etter at de to mottok dommen, kunne Dagbladet fortelle at flere var interesserte i å lage både film og bok basert på saken.

Mens filmen har latt seg vente på, ble boka «Et mord i Kongo», skrevet av Morten A. Strøksnes, utgitt i 2010.

Har søkt om midler Nå ser det imidlertid ut til at også planene om film kan bli realisert.

Filmselskapet Friland Produksjon AS har søkt om statlig støtte for å lage spillefilm om Moland og Frenchs historie melder NRK.

Moland og Frenchs advokat, Morten Furuholmen, er ikke særlig fornøyd med produsentens planer. At manuset, som ennå ikke er utviklet, skal baseres på boka «Et mord i Kongo», synes han er lite passende.

HAR FILMPLANER: Produsent Asle Vatn og Friland film lager film basert på Moland og Frenchs historie. Her i forbindelse med filmen «Uro» fra 2006.
 
Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
HAR FILMPLANER: Produsent Asle Vatn og Friland film lager film basert på Moland og Frenchs historie. Her i forbindelse med filmen «Uro» fra 2006. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Boka til Strøksnes er en hybrid, og etter min oppfatning ikke en god bok å lage et manus av hvis man vil gi et reelt og faktisk inntrykk av det som skjedde, sier advokaten til NRK.

Vurderer søksmål Furuholmen sier også at det kan være snakk som søksmål:

- Det er både presseetiske og personvernrettslige problemstillinger knyttet til dette. Vi må se på om vi skal gå til rettslige skritt hvis det blir film av dette, sier han til NRK.

Molands mor, Mathilde Moland, sier til NRK at verken sønnen eller French kjenner til filmplanene.

- Jeg synes det er nokså frimodig å gå hen og lage en film uten at de er informert om det, sier hun til NRK.

Selv har hun ingenting imot den påtenkte filmen, men mener det hadde vært en stor fordel om den innebar et økonomisk utbytte for sønnen og cellekameraten.

- Kom ikke overraskende Filmens produsent og initiativtaker Asle Vatn, som står bak filmer som «Hodejegerne» (2011), «Upperdog» (2010) og «Uro» (2006), sier til NRK at Molands og Furuholmens meninger ikke kom overraskende.

- PROBLEMATISK: Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat, Morten Furuholmen, mener en film basert på boka «Et mord i Kongo» medbringer presseetiske og personvernrettslige problemer. 
Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
- PROBLEMATISK: Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat, Morten Furuholmen, mener en film basert på boka «Et mord i Kongo» medbringer presseetiske og personvernrettslige problemer. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet bekrefter produsenten at de er i en utredningsprosess rundt prosjektet, og har søkt om midler til å utvikle det ved Norsk filminstitutt.

- Vi har lest og latt oss fascinere av Morten Strøksnes sin bok, der saken rundt French og Moland er bakteppet for en spennende fortelling. Siden vi foreløpig er på et tidlig stadie, der vi faktisk jobber med å finne ut av om dette er en film vi skal gjøre, ønsker vi ro rundt den prosessen. Vi ønsker derfor ikke å kommentere denne saken ytterligere, skriver Vatn i en e-post til Dagbladet.

Norsk filminstitutt har ennå ikke bestemt seg for om de skal gi støtte til utvikling av et filmmanus basert på «Et mord i Kongo», og ønsket ikke å kommentere noe utover det overfor NRK, før de har gjort et vedtak.

Valgte «Kon-Tiki» Regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg, som står bak «Max Manus» og den kommende filmen «Kon-Tiki», var blant dem som i 2009 fortalte Dagbladet at de lekte med tanken på å ta Kongo-fangenes historie til det store lerretet.

- Vi syntes det var interessant på det tidspunktet, da det stormet som verst, men vi forfulgte det ikke mer enn det. Vi gjorde heller «Kon-Tiki», som er en historie nærmere våre hjerter, men vi ønsker dem hell og lykke, sier Rønning til Dagbladet.

Kinofilmen «Kon-Tiki», med blant andre Pål Sverre Valheim Hagen, Agnes Kittelsen og Odd-Magnus Williamson på rollelista, tar for seg Thor Heyerdals famøse ferd over Stillehavet på balsaflåten Kon-Tiki.

- FRIMODIG: Tjostolv Molands mor, Mathilde, sier at verken Moland eller French kjenner til planene om å lage film basert på deres Kongo-historie, og mener det er frimodig å lage film uten å informere dem. Foto: Geir Ingar Egeland / Scanpix
- FRIMODIG: Tjostolv Molands mor, Mathilde, sier at verken Moland eller French kjenner til planene om å lage film basert på deres Kongo-historie, og mener det er frimodig å lage film uten å informere dem. Foto: Geir Ingar Egeland / Scanpix Vis mer

Filmen har fått premiere 24. august i år.

Rønning og Sanberg er for tiden godt i gang med deres neste prosjekt - å lage film av Lars Saabye Christensen-boka «Beatles».

VAR INTERESSERT: Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg meldte sin interesse for å lage film om Kongo-fangene da det stormet som verst i 2009, men valgte å heller følge opp andre prosjekter, og er nå aktuelle med filmen «Kon-Tiki».
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VAR INTERESSERT: Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg meldte sin interesse for å lage film om Kongo-fangene da det stormet som verst i 2009, men valgte å heller følge opp andre prosjekter, og er nå aktuelle med filmen «Kon-Tiki». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer