«Hodejegerne»-stjerna klar for internasjonal storserie

Synnøve Macody Lund (37) blir mystisk kriger i «Da Vincis Demons».

I ny rolle: Synnøve Macody Lund (37) er klar for tv-serien «Da Vincis Demons». I disse dager setter hun kursen mot Wales for å begynne innspillingen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I ny rolle: Synnøve Macody Lund (37) er klar for tv-serien «Da Vincis Demons». I disse dager setter hun kursen mot Wales for å begynne innspillingen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Hundreogåttifire og en halv centimeter vestlandsk filmjournalist og skuespiller står med ryggen til i verandadøra.
I hullete tøfler står hun tilsynelatende apatisk og skuer ut over formiddagen og thujahekkene på Nordstrand.

Hvorfor snur hun seg ikke? Og er det et kjøkkenglass med whisky hun holder i hånda?

Inne på stua i loftsleiligheten surrer The Cures tungsindige epos «Disintegration». Hun skriver visstnok på en roman, men jøye meg, tenker man. Har Synnøve Macody Lund gått fullstendig i oppløsning?

- Herregud. Da e berre eplejuice, sier hun og ler.

Så feil kan man ta.

- Sexy Da Vinci-serie Opplagt og smilende tripper hun inn som en rampete søster av Bjørnsons Synnøve Solbakken. Litt høyere kinnben, en anelse skjevere smil.
Smilet i tillegg bredt, og med god grunn.

Til tross for en skuespillerkarriere som strekker seg til én film, «Hodejegerne» fra 2011, har hun akkurat kapret en rolle i den engelsk-amerikanske serien «Da Vincis Demons». En storproduksjon skrevet av David S. Goyer, produsenten som blåste liv i Batman med «The Dark Knight»-trilogien.

- Inntrykket jeg har fått er at serien er litt «Rome», litt «Game of Thrones» og litt «Sherlock», men mer sexy og litt mer humor, sier hun.

Macody Lund skal spille karakteren «Marit Ketilsdottir». En sterk og mystisk kriger, visstnok utstyrt med skinnklær og høy kompetanse på håndtering av stikkvåpen.

- Jeg har en agent i London som forstår at skuespill er noe jeg gjør litt for moro skyld. Med min begrensede erfaring går jeg jo ikke rundt og tror at jeg kan spille hvilken som helst karakter, men hvis det dukker opp en rolle en gang i året, som jeg ydmykt og velvitende kan få fordi jeg passer som type... Da er det helt strålende, sier hun.

Viking-roller Akkurat nå fant hun det tiltalende å prøve seg som skuespiller på nytt, og etter to runder med såkalte casting-videoer var rollen hennes.

- Det er et sjumilssteg til et nivå jeg over hodet ikke er sikker på om jeg behersker. Men «Hodejegerne» ble min kopernikanske vending - det var så naturstridig å gå inn i det - så hvorfor ikke prøve en gang til?

Dessuten, nevner hun, er både skuespillere og tematikk fra Skandinavia i vinden for tida.
Og hun forstår at agenter på utkikk ikke trenger å iverksette mye fantasi for å se henne for seg som en Gyda eller Frøya, i solnedgang foran et vikingskip med kurs mot Lindisfarne eller Færøyene eller deromkring.

 -Jeg er jo ikke dum. Jeg ser at jeg kan funke i sånne roller, sier hun.

Skjønnhetspress -Det som kan bli spennende med den nye rollen er at det er en mye mer tydelig, sterk og tøff kvinne. Selv om jeg frykter at det blir like utseendefiksert som i «Hodejegerne», sier hun og ler.

Der spilte hun kona til hodejeger Roger Brown, og publikum måtte instinktivt forstå hvorfor han bokstavelig talt var villig til å gå over lik for å beholde henne.

- Jeg følte jeg måtte være så jævla pen hele tida. Kanskje fordi jeg privat har et litt ambivalent forhold til det, så knyter jeg meg i sånne situasjoner, sier hun og fortsetter.

- Hele skjønnhetstyranniet henger over deg, med sminkedamer som fikser på deg, mens du selv har mer enn nok med å se naturlig ut og framføre troverdige replikker. Det å passe fysisk til en rolle kan slå begge veier, sier hun.

Handler om mot - Har suksessen med «Hodejegerne» forandret deg på noen måte?

- Jeg gjør jo noe nå som jeg aldri ville trodd jeg skulle gjøre. Hele «Hodejegerne»-eventyret, og «Kon-Tiki» der jeg lagde bakomfilmen, ble en del av en større forandring på veldig mange måter. Det var en prosess som handlet om det å våge å ta plass. Våge å ta sats, våge å ta ansvar for meg selv og mitt eget liv.

Om få dager setter hun seg på flyet til Wales for å gjøre sin andre rolle som skuespiller.

- Jeg tror det handler mest om mot, og så er det jo jævlig gøy med innspilling. Det å være i et slags rom der du kjenner på hver fiber i kroppen at du virkelig tester deg selv... Jeg vet ikke, det gjør i alle fall meg glad.

- Skjønnhetspress: - Jeg følte jeg måtte være så jævla pen hele tida, forteller Synnøve Macody Lund om rollen i «Hodejegerne».  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- Skjønnhetspress: - Jeg følte jeg måtte være så jævla pen hele tida, forteller Synnøve Macody Lund om rollen i «Hodejegerne». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer