Hodepine i to kanaler

TV2-sjef Kåre Valebrokk og NRK-sjef Einar Førde er gode venner, men ser ikke mye til hverandre. Etter mange måneder med internt bråk i hver sin kanal, har de hendene fulle med å sikre framtida.

KÅRE VALEBROKK (59) ADM.DIR/SJEFREDAKTØR TV2:

- Når blir det slutt på bråket i TV2?

- Jeg tror det er slutt nå.

- Hvorfor?

- Kort sagt: Jeg har akseptert en serie oppsigelser.

- Hvor skal du hente nytt, kvalifisert personale for å erstatte den lange rekken medarbeidere som har sagt opp de siste ukene?

- Vi har en rekke dyktige tv-medarbeidere internt i TV2, som besitter den kunnskapen som TV2 trenger fremover. Dette bekymrer meg ikke.

Hvordan skal du sikre at TV2 får beholde sin reklame-TV-konsesjon?

- Vi har ikke tenkt å gjøre noe spesielt, bortsett fra å prøve og gjøre den så billig som mulig (Kulturdepartementet vil fastsette en eventuell konsesjonsavgift, red.anm). Det vil ikke bli brukt noen spesielle knep, jeg regner med at vi blir ordentlig behandlet.

- Hva gjør du dersom dere ikke får konsesjonen?

- Da vil vi fortsatt drive TV2 videre, enten det blir fra Norge eller utlandet (TV2 har allerede utredet mulighetene til å sende fra London slik som TV3, og dermed omgå norske reklamregler, red.anm).

- Har markedsanalytikere rett når de mener at 50-åringer ikke er attraktive seere?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er smart å tenke annerledes. I USA har de gjort det. Den som undervurderer kjøpekraften til aldersgruppen 50 pluss, gjør en tabbe.

- Hva er ditt hittil mest vellykkede trekk i din tid i TV2?

- Å kjøpe tilbake 38 prosent av internettselskapet Net2 Interaktiv fra Aftenposten var ganske vellykket, synes jeg. (Samarbeidet med Aftenposten fungerte dårlig, og for en måneds tid siden ble TV2 igjen eneeier av nett-selskapet, red.anm.).

- Hva er det minst vellykkede trekket?

- At jeg ikke klarte å finne frem til en forståelse med viseadministrerende direktør Finn H. Andreassen, slik at vi kunne trekke i samme retning.

- Hvordan ser TV2 ut om fem år?

- Da er vi på god vei inn i den digitale verden, samtidig som vi fortsatt henter vår hovedinntekt fra den analoge.

EINAR FØRDE (57), KRINGKASTINGSSJEF NRK

- NRK må spare penger samtidig som dere trenger mer til digitalsatsingen. Hvordan få til det?

- Vi har levd med denne problemstilligen lenge. NRK trenger en injeksjon til digitalsatsingen, og vi har gjort eierne (Kulturdepartementet, red.anm.) oppmerksomme på dette.

- Hvor mye penger trenger dere?

- Her trenger vi 240 millioner kroner i år og neste år.

Kan dere klare dere uten lisenspengene?

- Jeg tror ikke publikum tåler en mye høyere lisens. Jeg hadde ønsket meg mer fantasi blant politikerne når det gjelder NRKs inntektskilder. Hvis ikke vil det vil det bli et kringkastingsmuseum på Marienlyst.

-Hvor lenge kan NRK vente på midler til digitalsatsingen?

- Det har snart sluttet å haste. Farten i de politiske beslutningene er uholdbar.

- Og det sier du som gammel politiker?

- Da NRK ble et aksjeselskap var håpet at NRK skulle få større frihet. Slik det er nå er vi en klemme. Beslutningsprossessen går for tregt.

- Bør Kåre Willoch byttes ut som NRKs styreformann?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Det har vært mye bråk og intern misnøye i Nyhetsdivisjonen den siste tida. Hvordan skal du skape ro der?

- Det skal ikke være for mye ro i en slik organisasjon. Men det er klart at dette har vært en type støy som må bringes til opphør. Bråket henger sammen med en del endringer i organisasjonsstrukturen, og dette har ført til turbulens. Men jeg kommer ikke til å fire det grann på at jeg mener vi må være organisert for flermedialitet. Prosessen er på gli, og jeg mener vi skal klare det, men at det blir en del oppstuss har jeg forståelse for, det er helt normalt. Hvis det seinere viser seg at vi har bommet, så gjør vi noe annet.

- Hvor er NRK om fem år?

- Det er helt klart at vi vil ha mindre seertall enn i dag, rett og slett fordi det er et større tilbud av andre kanaler. Men jeg håper å utnytte kapasiteten og kompetansen vi har på produksjonssida.

- Betyr det at dere kan komme til å produsere programmer som dere selger til andre, f.eks. TV2?

- Ja. Men det har vi startet med allerede, og det handler om å utnytte den kapasiteten vi har. Hvis vi produserer for mye kan vi like godt selge det.

VALEBROKK: - Jeg tror det er slutt på bråket i TV2 nå.