Hodeplagg og hodepine

Til og med arabiske land følger med i hodeplaggdebatten i Frankrike. Nå må Chirac ta en avgjørelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Frankrikes president skal uttale seg om dette følsomme spørsmålet, hans hodepine i lengre tid, i morgen. Da har han hatt flere dagers betenkningstid, etter å ha fått den omfattende rapporten til den sivile ombudsmannen Bernard Stasi. Ikke bare om det omstridte muslimske hodeplagget, men - i all enkelhet - om «republikkens sekulære prinsipp». For denne saken handler om langt mer enn om muslimske jenter kan få ha skaut på skolen. Her er det snakk om grunnleggende verdier. Og republikkens forankring.

STASI-RAPPORTENS

20 medlemmer har arbeidet i tre måneder, reist rundt i Europa og hatt mer enn 140 høringer. Rapporten går til bunns i den unike franske sekularismen, dypt forankret i grunnloven og stadfestet av loven av 1905, som skiller stat og kirke. Det offentlige rom skal være ikke-religiøst. Det går helt tilbake til antiklerikale Voltaire og revolusjonen. Kirken var før det nær knyttet til kongedømmet. Revolusjonen konfiskerte kirkens goder og vedtok det sekulære prinsippet, som en del av frihetstanken. Etter det, og helt fram til 1905, sto det en krass strid mellom stat og kirke. Siden 1905 har sekularismen vært enerådende, ikke minst i skolen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer