Hodet i skyene

«Cloud Atlas» er seks filmer i én. Det er litt for mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Den største bragden til «Cloud Atlas» er at den ikke er kjedelig. Når rulleteksten kommer er nærmere tre timer tilbrakt i kinoplysjen, uten at det har vært fristende å skjele ned på klokken. For det er nok som skjer der oppe på lerretet. Litt for mye, egentlig. «Cloud Atlas» er seks filmer bakt inn i én. Det er en sømløs enhet basert på bestanddeler som hver for seg ikke er fascinerende nok.

Inkarnasjoner Men det er kanskje slik det må bli, når det skal lages film av David Mitchells eksperimentelle, ambisiøse og prisbelønte roman fra 2004. En rekke historier fra forskjellige tider flettes sammen. Noen av dem har lagt grunnlaget for andre. De samme menneskene vender tilbake i forskjellige inkarnasjoner. For filmens del innebærer det at skuespillerne i hovedrollene gestalter flere skikkelser, og at du som billettløser må belage deg på å se Halle Berry som europeisk jøde, Hugh Grant i kannibalkroppssminke og Hugo Weaving i kjole, samt hele seks versjoner av Tom Hanks, fra troverdig følsom fremtidsborger til ravende utroverdig forrykt skotte.

Sjeler og stereotyper Regissørene, «Løp, Lola, Løp»-regissør Tom Tykwer og «Matrix»-skaperteamet Andy og Lana Wachowski, som har fordelt historiene seg imellom, har uttalt at skuespillerne ikke spiller roller, men sjeler. Stereotyper er et mer nærliggende ord. Filmen er blant mye annet en postmodernistisk lek med konvensjoner, og de elegant vekslende plottene har tydelig sjangertilhørighet: Her er et eksotisk seilskuteeventyr, en mørk fantasi fra et fremtidsdespoti, en actionfylt syttitallskrim med skinnjakke og slengbukse. Det er gøy på et overflateplan, og det er artig å se hvordan samme person får samme funksjon, eller representerer samme holdning, eller gjør samme feil, i forskjellige situasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer