Hoff & Hoff på samme scene

TROMSØ (Dagbladet): Søskenparet Sibeth og Stig Henrik Hoff lever hvert sitt omstreifende frilansliv. Omsider har har de havnet på samme scene. I Tromsø.

SØSKEN PÅ SCENEN: Søskenparet Sibeth og Stig Henrik Hoff er begge frilansskuespillere. Nå dreier alt seg om utfordrende Hamsun-dramatikk, ved jubilerende Totalteatret i Tromsø.

Av SKJALG FJELLHEIM

- Det er flott å jobbe sammen, ikke minst fordi det skjer ved et av de friteatrene som går opp nye stier i Teater-Norge. Her er vi på lag med søkende, kreative og erfarne folk. God regi, gode kolleger og god scenografi. Og så får vi jobbe med bortimot ukjent Hamsun-stoff. Strålende! sier søskenparet.

På Rådstua i Ishavsbyen er skuespillerne i full gang med prøvene til «Munken Vendt», en Hamsun-fabel fra forrige århundre, hvor hovedpersonen sjølsagt er en trassig og rotløs nordlending.

Greit nok for Hoff & Hoff, ettersom begge har sine nordnorske røtter i orden. De tilbrakte barndommen i Berlevåg, og snakker klingende nordnorsk. Faren er den avdøde visesangeren og trubaduren Trygve Hoff.

Hjem fra London

Mens Stig Henrik (33) skulle bli noe langt annet enn skuespiller (han har kokkefagbrev), har søsteren Sibeth (31) helt siden gymnasåra ønsket seg et liv på scenen.

Derfor dro hun til Wales og teaterskole der. De siste seks åra har hun jobbert frilans i London. Nå orker hun ikke lenger albue seg fram i den britiske metropolen.

- I London er arbeidsledigheten blant skuespillere 98 prosent. Mange jobber gratis. Straks du har skaffet deg en rolle, må du tenke på den neste jobben. Teaterskolene spyr ut kull etter kull, konkurransen er vanvittig, men jeg har gjort noen nyttige erfaringer, sier hun.

Nå satser Sibeth på å etablere seg som frilansskuespiller i hjemlandet.
- Ser ikke bort fra at Stig Henrik gir meg noen gode råd underveis, smiler hun.

- Joda, frilanslivet er et bra liv, fullt av muligheter. Friheten er stor, sier broren.

Fikk pris

Til tross for at han bor like i nærheten av de stor Oslo-scenene, innrømmer han at han ytterst sjelden går i teatret sjøl:

- Jeg får sjelden noen «opptur» av å gå i teatret. Jeg velger heller å gå på kino.
Sibeth har en annen oppfatning:

- Mye kan og bør gjøres annerledes i norsk teater. Folk må kjenne seg igjen i det som foregår på scenen. Man man jo gå i teatret for å kunne forandre det man er kritisk til.

Stig Henrik har erfart at det er mulig å oppnå anerkjennelse uten teaterutdanning. Rollen som spion-Simon i Knut Erik Jensens «Brent av Frost» ga ham nylig prisen som beste mannlige skuespiller ved filmfestivalen i Rouen, Frankrike.

«Munken Vendt» er et stykke fullt opprørsk dikterkraft. Bare én gang tidligere er stykket satt opp i Norge, da Nationaltheatret hedret Hamsun på hans 80-årsdag. I Tromsø 48 år seinere framføres det i nordnorsk språkdrakt.

Opprør

Den virile og nordnorske herr Vendt (Stig Henrik Hoff) hopper av prestestudiene for å nyte livsbejaende frihet, forføre kvinner og dyrke jegerlivet. Men ingenting blir som han hadde forestilt seg. Sjøl kalte Hamsun stykket et «opprør mot Gud».

Forestillingen har premiere 2. mai, og spilles på en noe spesiell måte: Publikum skal sitte i midten på svingbare kontorstoler, mens skuespillerne beveger seg rundt dem!