Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hoffansatte jobbet på kronprinsens private eiendom før salget i fjor

Nå vil ikke Slottet opplyse om faktura for arbeidene ble sendt kronprinsen før eller etter at Dagbladet spurte om saken i vinter.

HOFFGARTNERE: Slottets hoffgartnere arbeidet på kronprins Haakons eiendom før den ble solgt i fjor sommer. Inntekter fra salget fikk til kronprinsen privat. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix /Krogsveen med tillatelse
HOFFGARTNERE: Slottets hoffgartnere arbeidet på kronprins Haakons eiendom før den ble solgt i fjor sommer. Inntekter fra salget fikk til kronprinsen privat. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix /Krogsveen med tillatelse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først sa Slottet til Dagbladet at de kongelige aldri selv har betalt for arbeider eller tjenester utført av de hoffansatte på de private eiendommene.

Så opplyste de likevel at kronprinsen var fakturert for de hoffansattes arbeid, før et privat eiendomssalg til 6,9 millioner kroner.

• Les alle Dagbladets saker i serien Kongemakta

Skaugum-millionene

Kronprinsparet bruker årlig over 6 millioner kroner til drift, vedlikehold og utvikling av de ulike eiendommene sine.

Kostnadene utgjør en stor andel av apanasjen som tronarvingene får av staten. I år er apanasjen på 9,3 millioner kroner.

Gjennom det heleide enkeltmannsforetaket Skaugum gård, drifter kronprins Haakon sine eiendommer på rundt 1200 dekar i Asker, vest for Oslo. Fredag fortalte Dagbladet hvordan kronprinsen solgte to tomter med bolighus i 2011 og 2015.

Husene ble solgt for 5,2 millioner kroner og 6,9 millioner kroner på det åpne markedet. Inntektene gikk til kronprinsparet privat, har Slottet bekreftet overfor Dagbladet. Slottet vil ikke si hva pengene er brukt til.

- Nei

Det kongelige hoff får egne penger, en årlig bevilgning fra Stortinget for å drifte hoffet. Den bevilges over statsbudsjettet. Det kongelige hoff omtaler sine egne midler som «Civillisten». Hoffet har over 150 ansatte og 120 millioner i lønnskostnader. Utgiftene til ansattes lønn har økt fra 54 millioner kroner i 2002 til 120 millioner i 2015.

Dagbladet kontaktet Det kongelige hoff om eiendomssalgene første gang 12. februar i år.

- Er det brukt penger fra Civillisten eller andre bevilgninger til Det kongelige hoff på Kirkeveien 95 og Semsveien 186 siden 2003? Hvis ja, anslagsvis hvor mye per hus?

- Nei, skrev kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet i en epost 17. februar.

Dagbladet fulgte opp med følgende spørsmål:

- Hvem har besørget vedlikehold og oppgraderinger på de to bygningene og tomtene siden 2002? Hvilke arbeider er gjort?

- Eiendommene det er snakk om var utleieboliger, der leietager var ansvarlig for indre vedlikehold, mens eier hadde ansvar for eksteriørt vedlikehold. Etter 2002 fram til salg er det hverken blitt utført eksteriørt eller indre vedlikehold, og heller ikke oppgraderinger, initiert av eier. Dersom dere ser på prospektene vil dere se standarden ved salg, skriver Marianne Hagen til Dagbladet, skrev Hagen 19. februar.

- Relativt nymalt

Visningsbildene for Kirkeveien 95 viser en velholdt eiendom.

- I Kirkeveien kunne man flytte rett inn. Det var et meget sjarmerende og idyllisk tun med flere hus. Det var relativt nymalt og fint, sier daglig leder for Krogsveens kontor i Asker, eiendomsmegler Terje Tveit, til Dagbladet.

SOLGT: Det gule området er kronprinsens eiendom, Skaugum hovedgård. To tomter med hus (grønt) er skilt ut og solgt. Ytterligere fire tomter med hus er skilt ut, men ikke solgt. I den blå firkanten ligger hovedbyggene på gården.
SOLGT: Det gule området er kronprinsens eiendom, Skaugum hovedgård. To tomter med hus (grønt) er skilt ut og solgt. Ytterligere fire tomter med hus er skilt ut, men ikke solgt. I den blå firkanten ligger hovedbyggene på gården. Vis mer

Tveit solgte de to husene for kronprinsen og sier visningene trakk til seg over hundre mennesker.

Les også: - En sammensausing av privatøkonomi og offentlige midler

- Aldri betalt

Kongefamilien eier en rekke private eiendommer. Kronprinsparet eier Skaugum, to hytter i Nore og Uvdal, hytta på Flatholmen utenfor Risør og leier et stort sommersted på Dvergsøya. Kongeparet eier Kongsseteren, sommerstedet Mågerø og Prinsehytta er kongeparets private eiendom og ligger i Sikkilsdalen.

Slik svarte kommunikasjonssjef Marianne Hagen de første gangene Dagbladet spurte om praksisen rundt hoffansattes arbeid på de kongeliges private eiendommer.

- I hvilke tilfeller må de kongelige refundere arbeidsinnsats utført for dem privat av hoffansatte?

- Alle ansatte lønnes av Civillisten. Hoffet er kongen og kongehusets organisasjon og den bistår dem i hele deres livsgjerning. Slik har det vært siden 1905 og dette prinsippet ble stadfestet i 2002, svarte Hagen 17. februar i år.

- Betyr dette at de kongelige aldri har betalt for arbeider eller tjenester utført av de hoffansatte på de private eiendommene, med private midler?

- Ja, men hovedregelen er at bygningsarbeid på kongefamiliens private eiendommer skjer ved kjøp av eksterne tjenester og dekkes av apanasjen til henholdsvis kongeparet eller kronprinsparet.

- Har ansatte ved hoffet utført arbeid, for eksempel bygningsvedlikehold, på private eiendommer?

- Ja, når det gjelder enklere vedlikeholdsoppgaver / vaktmestertjenester så utføres de av hoffet på alle eiendommer, svarte Hagen 19. februar.

Betalte likevel

I mars ga Slottet en annen framstilling til Dagbladet.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen opplyste da at hoffet hadde utført gartnerarbeider på kronprinsens private eiendom før den skulle selges i fjor sommer. I tillegg betalte kronprinsen en maler som ble gitt oppdrag i Kirkeveien 95.

I februar sa Slottet at de kongelige aldri betalte for hoffansattes arbeid på de private eiendommene. Nå opplyste Hagen at det var blitt tatt en avgjørelse om å fakturere kronprinsen for arbeidene.

- Hva er det ved de aktuelle gartnerarbeidene som gjorde at man valgte å fakturere for dem?

- Kronprinsen er fakturert fordi omfanget av arbeidet gikk utover det vanlige og var på en eiendom som skulle selges, Kirkeveien 95, skrev Hagen i en epost 15. mars.

I tillegg opplyste Hagen at huset som ble solgt i fjor sommer var blitt malt.

- Jeg har fått bekreftet at det her ble leid inn ekstern maler i 2012 som ble dekket av kronprinsen privat.

Faktura-nei

Senest i går ønsket Marianne Hagen ikke å svare på om kronprinsen ble sendt fakturaen før eller etter at Dagbladet begynte å stille spørsmål om saken.

Inntektene fra fakturaen er ikke spesifisert i Slottets årsberetning. Dagbladet har spurt Slottet hvilken post i Slottets årsberetning fakturaen til kronprinsen er ført under, men ikke fått svar.

Offentligheten kan dermed ikke følge pengebevegelsene mellom kronprinsen og hoffet.

Slottet vil heller ikke svare på stor fakturaen var, eller hvor mange arbeidstimer de ansatte ved hoffet brukte på kronprinsens eiendom før salget.

Slottet er ikke omfattet av Offentlighetsloven og Dagbladet kan derfor ikke be om innsyn i fakturaen.

Store gartnerutgifter

Slottets årsberetninger viser at Det kongelige hoff hadde utgifter i form av «driftsstøtte for kjøp av gartnertjenester» på 400 000 kroner til kongelige private eiendommer i 2015.

Siden 2012 har hoffet brukt 2 millioner i driftsstøtte på gartnere til de private eiendommene.

Åpenhet Historiker Dag T. Hoelseth har det norske kongehuset som spesialfelt.

- Alt som gjelder eiendomsforhold for kongefamilien og kongehuset bør det være åpenhet om. Vi trenger ikke å vite prisen på kjolene til kronprinsessen, men her er det snakk om store verdier. Alle er tjent med åpenhet, sa Hoelseth til Dagbladet tidligere denne uka.

Hele Norges coronakart