Hogger løs på klassikerne

Trude Marstein er litt av en leser av norsk samtidslitteratur. Det er så mye å lære av henne, særlig når hun skriver om nye bøker som begeistrer henne selv, mener vår anmelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Men også når hun begrunnet respektløst argumenterer for hvor svake tekster kanoniserte forfattere som Knut Hamsun og Johan Borgen tidvis har levert fra seg.

I sin første essaysamling, «Konstruksjon og inderlighet», har den fine romanforfatteren Marstein samlet 14 essay. Det er en verdifull bok.

For alt jeg vet, har Trude Marstein (f. 1973) lest store mengder litteraturteori. I så fall bruker hun den på en annen måte enn pretensiøse, teoriforblindede unge litteraturvitere, enten de er forfattere eller kritikere. Hun har skjønt at teori er redskaper man skal tilegne seg, bruke som leseoptikk, og så - når man har silt teoriene gjennom seg - gjøre seg uavhengig av. De skal ikke synliggjøres og flagges med, bare anvendes, for å løfte fram litteraturen selv.

Slik sett er Marstein mer dannet og moden enn de fleste tolkere av ny norsk litteratur.

Siterer fra teksten

Spesielt får jeg mye ut av hennes lesninger av Anne Oterholm og Kristine Næss. Gjennomgåelsen av nyere bøker som kan kalles «korttekster» er også instruktiv med sine mange eksempler fra det siste tiåret. For å sitere henne selv: «Det gir en fryd, det er vellyst.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer