KOMMENTARER

Helsepolitikk:

Høie og Støre har et sett regler for seg selv, og et for andre

Politikerne bryter med egne prinsipper, skriver Ola Magnussen Rydje.

Bryter prinsipper: Jonas Gahr Støre (Ap) og Bent Høie (H) følger ikke egne kriterier for prioritering i helsetjenesten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Bryter prinsipper: Jonas Gahr Støre (Ap) og Bent Høie (H) følger ikke egne kriterier for prioritering i helsetjenesten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Politikere elsker å bevilge penger til populære formål, og de er særlig svake for nye eller skinnende ting. Den planlagte skipstunnelen på to mil på Stad er et kremeksempel. Bare tanken på å få klippe den røde snora ved åpningen av milliardprosjektet, er trolig nok til å gjøre enhver ordfører mo i knærne.

Det er naturlig at det ble slik i oljealderen. I en virkelighet med tilsynelatende utømmelige ressurser, var det ikke alltid så viktig om det skinnende nye egentlig var samfunnsøkonomisk juggel. Vinner det valg, er det gull.

Men alle vet at det ikke kan fortsette slik. Økningen i statens økonomiske handlingsrom blir ikke like stor framover. «Friske penger» er et knapphetsgode. Måtehold og prioriteringsevne blir stadig viktigere dyder for landets politiske ledelse.

Heldigvis kjenner politikerne seg selv ganske godt. De vet det er vanskelig å velge én trengende gruppe over en annen. Særlig når man har offentlighetens søkelys på seg, og kanskje spesielt i helsesektoren. Norheim-utvalget beskrev problemene godt:

«Prioritering handler om liv og død, sykdom og lindring, enkeltmenneskers historier og befolkningens helse.» Men «også om kompliserte, medisinske beslutninger, faglig prestisje, sterke økonomiske interesser og politisk styring.» Det er vanskelig å stå som ansvarlig politiker på velgerjakt, når så mye står på spill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer