Debatt: Psykisk helse

Høie trår vannet

Når Bent Høie svarer på kritikken fra Barneombudet ved å peke på alt regjeringen allerede har gjort, bekrefter han bare at kritikken er berettiget.

TRÅR VANNET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
TRÅR VANNET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer
Meninger

I Dagbladet 11. juli svarer Bent Høiekritikken fra Inga Bejer Engh, hvor hun kaller regjeringens opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse «et mageplask».

I sitt svar sier Høie at han deler Barneombudets utålmodighet på vegne av barn og unge. Det er lite i det han ellers sier som tyder på det. Når Barneombudet kritiserer at opptrappingsplanen kun inneholder gamle vedtak i ny innpakning, svarer Høie med alt de allerede har gjort.

Essensen i en opptrappingsplan er at man skal gjøre mer enn det man allerede gjør. Rekruttering av kommunepsykologer som han fremhever har pågått lenge. Høie skal ha honnør for denne satsingen, men hvor lenge skal han leve på den?

Pakkeforløpene han har innført inneholder mye gode intensjoner for barn og unge i psykisk helsevern, men innebærer ingen friske ressurser for å reelt styrke tilbudet.

Fasiten er at poliklinisk aktivitet (timer pasienter tilbys) sank med 10 prosent i Barne- og ungdomspsykiatrien i 2018 (Helsedirektoratet, 03/2019).

Som professor Arne Holte påpeker: Stortingets vedtak om en «økonomisk forpliktende plan» er endret til en «forpliktende plan», det er ingen tegn til friske penger.

Høies svar på kritikken viser at han nå bare trår vannet etter en plan som helt riktig betegnes som et mageplask. La oss håpe at han kommer til hektene og prøver igjen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.