DEBATT

Debatt: Psykisk helse

Høie trår vannet

Når Bent Høie svarer på kritikken fra Barneombudet ved å peke på alt regjeringen allerede har gjort, bekrefter han bare at kritikken er berettiget.

<strong>TRÅR VANNET:</strong> Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
TRÅR VANNET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 11. juli svarer Bent Høiekritikken fra Inga Bejer Engh, hvor hun kaller regjeringens opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse «et mageplask».

I sitt svar sier Høie at han deler Barneombudets utålmodighet på vegne av barn og unge. Det er lite i det han ellers sier som tyder på det. Når Barneombudet kritiserer at opptrappingsplanen kun inneholder gamle vedtak i ny innpakning, svarer Høie med alt de allerede har gjort.

Essensen i en opptrappingsplan er at man skal gjøre mer enn det man allerede gjør. Rekruttering av kommunepsykologer som han fremhever har pågått lenge. Høie skal ha honnør for denne satsingen, men hvor lenge skal han leve på den?

Pakkeforløpene han har innført inneholder mye gode intensjoner for barn og unge i psykisk helsevern, men innebærer ingen friske ressurser for å reelt styrke tilbudet.

Fasiten er at poliklinisk aktivitet (timer pasienter tilbys) sank med 10 prosent i Barne- og ungdomspsykiatrien i 2018 (Helsedirektoratet, 03/2019).

Som professor Arne Holte påpeker: Stortingets vedtak om en «økonomisk forpliktende plan» er endret til en «forpliktende plan», det er ingen tegn til friske penger.

Høies svar på kritikken viser at han nå bare trår vannet etter en plan som helt riktig betegnes som et mageplask. La oss håpe at han kommer til hektene og prøver igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer