DEBATT

Debatt: Klimakutt

Hold avtalen, Erna!

Regjeringen lovet Venstre et skatteskifte som skulle føre til betydelige kutt i klimagassutslippene. Det må starte i høst.

LOVET KUTT: Hvorfor startet dere ikke med å kutte i transportsektoren tidligere? spør lederen i Unge Venstre. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix.
LOVET KUTT: Hvorfor startet dere ikke med å kutte i transportsektoren tidligere? spør lederen i Unge Venstre. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Klimakrisen er vår tids største utfordring. Dersom vi ikke er i stand til å løse den vil det legge store begrensninger på friheten og livskvaliteten til våre barn og barnebarn. Derfor har Venstre i hvert budsjett jobbet for å gjøre det billigere å velge miljøvennlig og dyrere å forurense.

I fjorårets budsjett forpliktet regjeringen seg til å fremme forslag til en skatteomlegging som: «[…] skal være av en størrelse forsterker klimaforliket og gir betydelig reduksjon i klimagassutslippene». Det regjeringen har lagt frem så langt lever ikke opp til oppdraget fra Stortinget.

Regjeringens forslag kutter klimagassutslippene med 0,2 millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Det er under halvparten av hva utslippene økte med i fjor. I tillegg kommer en rekke forslag som fører til økte utslipp. Totalt er det usikkert om utslippene i det hele tatt går ned. Å kalle dette betydelige reduksjoner i klimagassutslippene gir ingen mening. De totale utslippene i Norge var i 2015 på 53,9 millioner tonn.

Det er særlig to sektorer som driver opp utslippene i Norge: Petroleumsnæringen og transportsektoren. Skal vi klare å nå utslippsmålene Norge har forpliktet seg til er vi nødt til å gjøre noe. I fjor økte klimagassutslippene primært som følge av at oljefelt som ble åpnet under den rødgrønne regjeringen begynte sin produksjon. Den blå regjeringen har fortsatt å åpne nye felt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer