- Hold barna unna «Hotel Cæsar»

Såpeserier som «Hotel Cæsar» skaper aggressive barn, mener fagpersoner. Henriette Lien, som spiller Ninni i serien, mener TV-såpen bør ha 15 års aldersgrense. - Jeg ville aldri latt mine barn se på «Hotel Cæsar», sier hun.

Synes du barn bør se Hotel Cæsar? - si din mening

Eva Høiby er en av dem som nå roper et varsku mot TV-stasjonenes mange såpeserier. Hun er rektor ved Heggedal barneskole i Asker, og har holdt en rekke foredrag om problematikken. Hun anbefaler foreldre å holde barn under ti år unna «Hotel Cæsar».

Som fagperson ser Høiby mange problemer med serien.

- Barna oppfatter at banning og skjellsord er en del av hverdagsspråket, og de kopierer den aggressive problemløsningen. Jeg er ikke spesielt ute etter «Hotel Cæsar», andre serier kan være like ille. Men serien er norsk, og barnet trenger ikke engang å kunne lese for å kopiere ordforrådet. I tillegg sendes den før barnas leggetid, sier Eva Høiby.

Etter det Dagbladet erfarer, går TV2 ut fra at 120000- 130000 barn under 11 år ser «Hotel Cæsar» hver dag.

Horetrafikk

Eva Høiby har selv fulgt med på serien, og notert hvilke problemsituasjoner som tas opp. Det høres ikke vakkert ut:

Horetrafikk, tyveri, ildspåsettelser, alkoholisme, narkotikahandel, hevnaksjoner og mordforsøk.

- Foreldrenes ansvar
- Foreldrenes ansvar Vis mer

Men hun mener det mest alvorlige er holdningen personene i serien viser.

«I diskusjonene har man ofte en aggressiv og uvennlig tone. Folk skriker til hverandre, og de bruker skjellsord. I tillegg snakker de ofte bak hverandres rygg, og det er ikke mange man kan stole på. Både familie og venner faller hverandre i ryggen, og en {lsquo}familie' er her et ukjent begrep. Når man blir utsatt for et problem, er hevn og vold ofte en vanlig løsning,» skriver hun i skolens informasjonsblad.

- Men skjønner ikke barn at dette ikke er ekte?

- Til en viss grad, og det er ikke bare dette som gjør dem aggressive. De blir mindre i stand til å være utholdende og ta hensyn til andre, og til å ta opp problemer på en ordentlig måte. De ser at voksne mennesker tyr til fysisk hevn, eller verbal hevn ved utskjelling, sier Eva Høiby.

Hun trekker fram at barn bruker situasjoner fra mediene som utgangspunkt for rollespill og lek. Aggressive leker og holdninger er blitt et problem. Nå mener hun norske foreldre må sette klarere grenser for barna sine.

I en av småskoleklassene ved Heggedal skole oppga 18 av 26 elever at de så på «Hotel Cæsar» - som regel hver dag.

- Skru av!

Skuespiller Henriette Lien understreker overfor Dagbladet at serien ikke er ment for barn.

- Serien er ikke ment som barne-TV. Hvis TV blir barnas form for oppdragelse, er selvfølgelig alt sklidd ut. Men det er foreldrenes ansvar å trykke på av-knappen, hvis de mener at barna ikke bør se «Hotel Cæsar», sier Lien.

Såpestjernen forteller at hun får mange henvendelser fra yngre seere.

- Jeg reagerte på alle henvendelsene fra første stund. Jeg skjønner ikke at foreldrene lar barna se på serien. Foreldrene bør følge såpass opp at de skrur av, og ikke la barna sitte foran skjermen dag etter dag, fortsetter Henriette Lien. Den 30 år gamle kjendisen har ikke selv barn, men sier likevel:

- Jeg ville aldri latt mine barn se på «Hotel Cæsar». Mine barn skal få lese Donald Duck & co, samt se underholdende program som passer for deres aldersgruppe.

- Hva bør aldersgrensen være for «Hotel Cæsar»?

- Det er vanskelig å si, men ut fra hva som blir filmet bør grensen ligge på 15 år.

- Bør serien flyttes til seinere på kvelden?

- Det er kanskje en måte å gjøre det på, men det råder ikke vi skuespillere over, svarer Lien.

frode.hansen@dagbladet.no

anne.marit.sletten@dagbladet.no

VOLDELIG: Barn bruker såpeseriene som utgangspunkt for rollelek. Fagfolk advarer mot aggressive holdninger etter TV-tittingen.