Legalisering:

Hold cannabis unna ungdommen

Men gjør som klima- og miljøminister Ola Elvestuen sier: Selg det på polet!

Bør selges lovlig: Regulert produksjon og salg av cannabis er langt smartere enn alternativet: Forbud. Foto: THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck/NTB scanpix
Bør selges lovlig: Regulert produksjon og salg av cannabis er langt smartere enn alternativet: Forbud. Foto: THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck/NTB scanpixVis mer
Kommentar

I dag tok klima- og miljøminister Ola Elvestuen et lite skritt for en Venstre-politiker, men et stort skritt for en liberal og rasjonell ruspolitikk. Ønsket om å regulere salg av rusmidler er fjernt for alle som er hellig overbevist om at forbud er smartest, men Elvestuens utspill er atter et eksempel på hvor lite outrert og kontroversielt det er å støtte et regulert marked for narkotika.

Elvestuen er langt ifra den første liberale politikeren til å gå inn for legalisering, men han er den første statsråden. Forhåpentligvis kan det bane vei for en klokere, og mindre følelsesbasert, debatt om hvordan vi skal minimere skadene rusmidler har på samfunnet.

De fleste reagerte med avsky og sinne over sensuren av Unge Venstres skolevalgkamp. Statsministeren, menneskerettighets-eksperter og jurister har alle konkludert likt: Dersom Unge Venstre ønsker å agitere i skolevalgkampen (for å si det som fylkes-byråkratene i Rogaland) for legalisering av cannabis, har de (selvfølgelig) lov til det.

Rektorer, politiet og fylkeskommunen har ingen rett til å kneble et ungdomspolitikernes ytringsfrihet bare fordi saken er kontroversiell.

Men ramaskriket fra kritikerne handlet aldri om ytringsfrihet. I blodtåka klarte de rett og slett ikke skille mellom demokratiske prinsipper og kjøreregler, og eget standpunkt i legaliserings-spørsmålet. Motstanden mot kampanjen bar alltid mer preg av raseri over selve forslaget, enn mot et raust ytringsklima.

Lovlig og regulert salg av rusmidler vekker så sterke følelser, at mange mister hodet fullstendig.

Fordi narkotika kan være skadelig og farlig, spesielt for ungdom, frykter legaliserings-kritikerne konsekvensene av å gjøre stoffene tilgjengelig over disk. Unge Venstre har aldri tatt til orde for å selge cannabis til barn og unge (ingen andre heller, for den saks skyld), men det er likevel dit motstanderne forsøker å trekke debatten.

Ideen forbud-tilhengerne forfekter er at mer tilgjengelighet fører til økt bruk, som igjen fører til mer skade. Begge deler er galt, mener de. Hvor skadelig bruken er fra før, eller hvor mye mer skade vi vil få av legalisering, konkretiseres sjelden. Mer er uansett verre.

Slike feilslutninger er et av problemene rusdebatten sliter med i dag. Motstanderne er nesten aldri villige til å forsøke å vekte fordeler og ulemper ved legalisering. Selv om regulert salg kan føre til økt bruk, kan de positive konsekvensene ved å få produksjon, salg og bruk over i ordna former, veie opp for at flere bruker stoffene.

OPPHETET: Unge Venstre ble nektet å bruke valgkampmateriell som var for legalisering av marihuana ved en videregående skole i Tromsø. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Selv argumentet om at cannabis er mindre skadelig enn lovlige rusmidler i dag, som alkohol, avvises kontant. Hvorfor tillate mer av det, spør de retorisk, og overser at cannabis-bruk kunne erstattet enn del av dagens alkohol-konsum, og dermed redusert mengden skade totalt sett.

Kritikerne foretrekker heller dagens alternativ: For å sikre at folk ikke bruker rusmidler, tar de hele statsapparatet ibruk. Norge, som de fleste andre land i verden, bruker vanvittig mye ressurser på å hindre at folk ruser seg, samt knekke det illegale markedet. Og ikke minst: Straffe de som bryter loven.

Unge Venstre, Elvestuen og mange andre tilhengere av regulering sår imidlertid en velbegrunnet tvil over hvor rasjonelt det faktisk er å forby rusmidler hvis målet er å minimere skaden av dem. Det er jo overhodet ikke slik at stoffene ikke allerede omsettes og brukes i et vanvittig omfang. I Norge selges det trolig cannabis for en halv milliard kroner i året. Rusmidler er ettertraktet, og 50 år med forbud har ikke klart å sette en stopper for det.

Tvert om:

  • Forbudet gjør bare at profitten fra markedet vi aldri vil klare å få bukt med havner hos kriminelle.
  • Forbudet gjør at vi mangler kontroll over hva som selges.
  • Forbudet gjør at vi mangler kontroll over hvem det selges til.
  • Forbudet tvinger oss til å bruke enorme ressurser på å (forsøke å) håndheve det.

Et regulert marked har kan ha motsatt effekt:

  • Økte skatteinntekter, som igjen kan finansiere hjelp til de som (også under forbudsregimet) trenger det.
  • Bedre bruk av politi- og tollvesenets ressurser. Mindre press på rettsvesenet.
  • Kontroll over hva som selges. Reguleringen av alkohol-markedet er et byråkratisk mesterverk. Det er ingen grunn til at vi ikke kan klare det samme med for eksempel cannabis.
  • Større kontroll over hvem som kjøper rusmidlene. Aldersgrensene på alkohol er ikke feilfrie, men det er bedre enn alternativet: At det var forbud for alle. Eller som på det illegale rusmarkedet: At de ikke finnes.

De aller, aller fleste er uansett enige i at vi bør holde cannabis og rusmidler unna ungdommen. Men flere bør få øynene opp for logikken som driver Ola Elvestuen og andre progressive: Regulert salg på polet er bedre enn ukontrollert og uregulert salg på gata.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.