Filmanmeldelse: «Bullet Train»

Hold deg fast!

Leiemordere går amok på et tog som aldri stopper.

SE TRAILER: I «Bullet Train» går Brad Pitt under navnet Mariahøna eller Ladybug, en uheldig leiemorder som får seg en spenningstur gjennom det moderne Japan. Video: SF Studios Vis mer
Publisert

FILM: I David Leitch har verden har fått en ny konge-regissør av actionkomedier. Mannen bak actionkomedier som «Hobs and Shaw», «Deadpool 2» og den litt mer absurde «John Wick» (som han faktisk ikke fikk regi i rulleteksten på av ukjente grunner), har kommet med en ny film om leiemordere som går løs på hverandre.

«Bullet Train»

Action/komedie/thriller

Regi: David Leitch
Skuespillere: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada
Premieredato: 5. august 2022
Aldersgrense: 15 år

«Heseblesende action, med originale leiemordere»
Se alle anmeldelser

Det er gøy nok til at leiemorder-yrket ikke kan bli tatt seriøst, men akkurat ille nok til at et liv som fredelig verdensborger, er et mer treffsikkert livsvalg uansett hva.

I «Bullet Train» finner vi Brad Pitt som Marihøna. En leiemorder som framover bare ønsker å ta fatt på de minst krevende oppdragene. Fra å ta livet av folk, har han begynt å ta bilder av utro koner, enkle «plukk og lever»-jobber i håp om at den dårlige karmaen etter alt det ille han har begått, skal snu. Det er fullt mulig å få tilbake moralen, selv for en som har livnæret seg på å ta andres liv. Mener Marihøna.

Dårlig karma

Hans neste oppdrag finner sted på et såkalt «Bullet Train» i Japan, på folkemunne kjent som verdens raskeste tog. Marihøna skal finne en stresskoffert på toget og gå av på neste stasjon. Lett som en plett.

Men den dårlige karmaen ser ikke til å gi slipp. På toget befinner det seg nemlig flere leiemordere, alle med ulike grunner til å finne eller beholde kofferten, intetanende om hverandres intensjoner. Marihøna må komme seg unna, uten et ønske om å ta livet av noen. I hvert fall ikke med vilje.

Resultatet blir et lyntog med komiske øyeblikk, blandet med en god dose kreative kampscener. Det skjer så fort at man ikke rekker å ta innover seg det vakre landskapet som farer forbi. Men å låse en gjeng med gærninger inne på et tog for å se hvem som overlever, er vel så lekkert å følge med på.

Stjerneglans

Filmen overrasker også med en del cameo-roller som ikke skal avsløres. I stedet for å håpe på at de tar større plass på skjermen, er rollegalleriet allerede så stort at man nøyer seg med at cameone bare er der for å drysse stjerneglans. Det er uansett Brad Pitt som er selve stjernen i denne filmen.

Som Marihøna har han en aura man kan forvente av en leiemorder som prøver å gjenskape seg selv som selverklært munk. «Bro»-her, og «Dude»- meg-der i enhver replikk gjør at man drømmer om å sitte fast i heisen sammen med ham. Tidlig i historien innser Marihøna at kofferten ikke er verdt å kjempe for. Men på komisk vis blir han bestandig holdt tilbake fra å gå av på stasjonen når han helst skulle tatt turen til en Zen-hage for å finne roen.

Kreativ vold

Det er tydelig at Leitch har latt seg inspirere av japansk manga, slik han viste oss i «John Wick». Men der man kjøper de todimensjonale karakterene i Wick-universet fordi det rett og slett skal være sånn, blir alle karakterene i «Bullet train» redusert til gøyale pappfigurer. At de ikke tar seg selv seriøst er én ting, men det eneste originale ved denne filmen, er at hele handlingen finner sted på et tog. Vi har møtt karakterene før, vi vet hvor dette bærer hen. Vi har bare ikke sett dem i en kupé sammen.

De mer erfarne filmelskerne vil derfor klare å se for seg hvilke overraskelser som vil finne sted. Men for kinogjengere som ikke krever noe annet enn kreativ voldsbruk og vittige fornærmelser mens de selv gomler popkorn, vil filmen likevel klare å underholde til siste slutt.

«Bullet Train» er en actionkomedie som nekter å stoppe. Til det er farten altfor stor. Kanskje litt for stor. Men du kommer deg gjennom det med livet i behold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer