Hold deg til skjønnlitteraturen, Fossum!

I motsetning til kriminologer, venstresiden og selverklærte «eksperter» som Karin Fossum, ønsker Frp en kriminalpolitikk bygget på offerets premisser, skriver Per Sandberg.

NAIVT: I en kronikk i gårsdagens Dagbladet gikk Karin Fossum ut mot Per Sandbergs syn på kriminelle. «Slike holdninger som Fossum her står for er i beste fall grenseløst naive, og i verste fall direkte skadelig for norsk kriminalpolitikk», skriver Sandberg.
NAIVT: I en kronikk i gårsdagens Dagbladet gikk Karin Fossum ut mot Per Sandbergs syn på kriminelle. «Slike holdninger som Fossum her står for er i beste fall grenseløst naive, og i verste fall direkte skadelig for norsk kriminalpolitikk», skriver Sandberg.Vis mer
Debattinnlegg

Krimforfatter Karin Fossum konstaterer i et innlegg i Dagbladet (11. september) at «Drapsmenn kan føle de også, bare så du vet det, de griner og fortviler.» Vel Fossum, også ofrene over det ganske land griner og fortviler. Og i motsetning til gjerningsmannen er det ikke deres egen skyld at de er satt i en fortvilet situasjon.Som forfatter er Fossum godt kjent med å blande fakta og fiksjon, noe hun åpenbart dessverre fortsetter med også i den politiske debatten. Det snakkes om den «uskyldige» og «naive» narkotikasmugleren fra Pakistan som nærmest ikke har kontroll over sine egne valg, og den «stakkars drapsmannen» som gråter mens han lemper lik over ripa på båten sin. Slike holdninger som Fossum her står for er i beste fall grenseløst naive, og i verste fall direkte skadelig for norsk kriminalpolitikk.

Fremskrittspartiet ønsker et oppgjør med denne typen misforstått snillisme. I motsetning til kriminologer, venstresiden og selverklærte «eksperter» som Fossum, ønsker Frp en kriminalpolitikk bygget på offerets premisser. I dag har vi en situasjon hvor man nærmest kjemper om å syntes mest synd på gjerningsmannen, mens offerets behov ignoreres. Fossums kronikk vitner om et menneskesyn Frp ikke lenger kan akseptere.Den norske kvinnen som ble tragisk voldtatt i USA for en tid tilbake, uttalte at de strenge straffene gjerningsmennene fikk var til stor hjelp for henne i arbeidet med å bearbeide hendelsen. Hun er neppe det eneste offeret som tenker i disse baner. Straffens lengde er et viktig signal samfunnet sender for å vise alvorligheten i en kriminell handling. Frp ønsker derfor å ta ofrene på alvor gjennom å heve straffene generelt, og for vold- og sedelighetsforbrytelser spesielt. I tillegg mener FrP det er betenkelig at vi i dag har en kriminalomsorg, men ingen som kan tale ofrenes interesser. Frp ønsker derfor å opprette et eget offerombud.

Vi må slutte å forstå oss i hjel på kriminalitet. Det er ikke konstruktivt for rehabiliteringen av kriminelle om de hele tiden får høre at «det egentlig ikke er deres skyld». I en slik situasjon blir man nærmest umyndiggjort, og mister mye av incentivet til å ta et oppgjør med sin egne kriminelle fortid. Jeg mener det er beskrivende for disse misforståtte holdningene når Fossum skriver at «om denne pakistanske gutten ikke maktet å forstå sine egne handlinger, så kan jeg forstå det.» Fossum, jeg er helt sikker på at denne pakistanske gutten utmerket godt viste at det han gjorde var både ulovlig og galt. Skal han kunne rehabiliteres trenger han å stilles til ansvar for sine handlinger, ikke at de bortforklares.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.