- Hold deg unna min plass på laget!

Nesbø delte ut penger og advarsel.

PRISSTAFETT: Jo Nesbø mottok i dag Den norske leserprisen, delt ut av Bokklubben Nye Bøkers lesere. Inkludert i prisen fikk han 50 000 kroner å gi videre til en fritt valgt debutant. Valget falt på Lars Petter Sveen, som har skrevet novellesamlingen «Køyre frå Fræna». Foto: HENNING LILLEGÅRD
PRISSTAFETT: Jo Nesbø mottok i dag Den norske leserprisen, delt ut av Bokklubben Nye Bøkers lesere. Inkludert i prisen fikk han 50 000 kroner å gi videre til en fritt valgt debutant. Valget falt på Lars Petter Sveen, som har skrevet novellesamlingen «Køyre frå Fræna». Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Jo Nesbø har gjort det igjen. For andre året på rad vant han i dag Den norske leserprisen. Prisen deles ut av Bokklubben Nye Bøker til den boka leserne selv likte aller best i året som gikk.

I fjor vant Nesbø med boka «Snømannen». I år gjentok han bedriften med «Hodejegerne». Den ble også den mest solgte krimboka i 2008.

Ingen kode
- Hvilken kode har du knekt hos leserne?

- Jeg tror ikke det finnes noen kode. Når du skriver, må du gå inn i et eget univers og skrive fra der du er. Hvis du prøver å komme leserne i møte der de er, er du på villspor, mener Jo Nesbø.

Som for å understreke dette, valgte han å bruke prisen til å framheve en forfatter som er nokså annerledes fra ham selv. I tillegg til sin egen pris på 50 000 kroner, får vinneren av leserprisen også 50 000 til å gi videre til en fritt valgt debutant.

I fjor valgte Nesbø Tiger Garté. I år trekker han fram Lars Petter Sveen og boka «Køyre frå Fræna». Både Garté og Sveen skriver novellesamlinger. Og begge kommer fra Nesbøs hjemfylke Møre og Romsdal.

- Jeg ser at jeg kan bli mistenkt for lokalpatriotisme. Men det kan også hende at det litterære tyngdepunktet nå befinner seg i Møre og Romsdal, sier en humrende Nesbø til Dagbladet.no.

- Ikke skriv krim
Han er glad i noveller, selv om det ikke er den sjangeren han selv er mest kjent for.

- Sveen befinner seg innenfor en veldig norsk novelletradisjon. Han er sjangertro, men samtidig original i tematikken. Novellene hans er omtrent like lange, samtidig som noen elementer går igjen i hver av dem. Jeg har sansen for den type formellitteratur, gliser Nesbø, og hinter til en betegnelse som vanligvis blir brukt om hans egen sjanger.

Han vil likevel ikke råde Sveen til å skrive krim. Da han delte ut prisen, valgte han tvert imot å sitere en fotballspiller fra Molde, som ble bedt om å gi råd til andre, unge spillere:

- Hold deg unna min plass på laget!

Han utdyper overfor Dagbladet.no:

- Du må drive med din egen greie. Finne ut hva som er verdenen din. Også må du ikke lytte altfor mye til råd fra overvurderte forfattere, sier han.

- Han ville kanskje solgt litt flere bøker dersom han begynte å skrive krim?

- Nei, forhåpentligvis kan en god novellesamling gjøre det bedre enn en middels krimbok. Jeg håper for guds skyld at kvalitet vinner oftere enn den taper, sier Nesbø.

Venter med det
Han kan uansett ta det med ro. Lars Petter Sveen har ingen planer om å skrive krim.

- Den sjangeren mestrer jeg ikke foreløpig. Det er vel kanskje ikke der min interesse ligger heller. Jeg får vente med det, foreløpig, sier han.

Nesbøs bøker har han likevel sansen for. Og ikke minst låtene hans med Di Derre.

- Nesbø har alltid vært en stor helt hjemme. Jeg er utrolig beæret over å ha blitt lest og pekt ut av en så etablert og flink forfatter, sier Sveen, som nå har fått hele tre priser for debutboka si.

Fra før av har han både Aschehougs debutantpris og Tarjei Vesaas' debutantpris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer