KOMMENTARER

Hold dere fast. Det går fort i svingene nå

Vi er alle med på en heisatur i politikkens berg-og-dal-bane. Donald Trumps 180-graders vending i forholdet til Russland gjør verden enda mer uforutsigbar.

GÅR HVER SIN VEI: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, til høyre, og USAs utenriksminister Rex Tillerson, i Moskva onsdag. Foto: Aleksandr Nemenov / AFP / NTB Scanpix
GÅR HVER SIN VEI: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, til høyre, og USAs utenriksminister Rex Tillerson, i Moskva onsdag. Foto: Aleksandr Nemenov / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er bare noen dager siden. Den konvensjonelle visdom - som var basert på klare uttalelser fra administrasjonen til Donald Trump - var at USA og Russland skulle bli venner, og de viktigste allierte i kampen mot terror. Trump sa han ville vurdere å heve sanksjonene mot Russland, og i det russiske parlamentet spratt man champagnen da Trump ble valgt i november i fjor. Trump hadde sagt at den russiske presidenten Vladimir Putin gjorde en «great» jobb, og at han var en sterkere leder enn Barack Obama.

Men etter at den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson onsdag var i Moskva er det klart at forholdet mellom verdens to atomvåpen-supermakter er enda kaldere enn under Barack Obama. Lenge var det uklart om Tillerson ville få møte Putin, og da de to til slutt møttes var det de to var mest enige om at forholdet mellom dem var på et lavmål. Det mest oppmuntrende var at Tillerson sa at dette ikke kunne vare.

Men lite tviler på at det er særlig hold i Tillersons besvergelse om at det dårlige forholdet ikke kan vare. Selv om den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov etter sitt møte med Tillerson onsdag la vekt på at USA og Russland sammen måtte granske gassangrepet 7. april, så la Russland rett etter møtet i går ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en FN-gransking av gassangrepet. Tillerson var ikke gått ut døra i Moskva før Russland sa nettopp nei til å samarbeide om gransking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer