Trump nektet å fordømme høyreekstreme:

- Hold dere rolige og vær klare

SPresident Donald Trump nektet å fordømme høyreekstreme grupper under nattas presidentdebatt. Den nyfascistiske organisasjonen «Proud Boys» jubler.

BIKKJESLAGSMÅL: De to presidentkandidatene kranglet så busta føyk under nattens debatt 30. september. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nattens presidentdebatt har allerede blitt omtalt som tidenes verste. President Donald Trump fikk under debatten en gyllen mulighet til å fordømme de voksende høyreekstreme gruppene i landet.

Denne våren og sommeren har mange av USAs byer vært preget av opptøyer og vold. Mye av det har handlet om rasisme og mye har handlet om misnøye.

<strong>Armert:</strong> En deltaker på et Proud Boys møte i Delta Park, Portland, Oregon poserer for et bildet med gevær og det amerikanske flagget. Møtet ble avholdt av den høyreekstreme gruppen for vise sin støtte til president Donald Trump. Foto: AP/NTB.
Armert: En deltaker på et Proud Boys møte i Delta Park, Portland, Oregon poserer for et bildet med gevær og det amerikanske flagget. Møtet ble avholdt av den høyreekstreme gruppen for vise sin støtte til president Donald Trump. Foto: AP/NTB. Vis mer

Denne muligheten tok ikke presidenten da moderator Chris Wallace spurte han om han var villig til å fordømme «hvit makt» og høyreekstremisme.

- Ja, det kan jeg godt. Men så godt som alt jeg ser kommer fra venstresiden, svarte han før han sa:

- «Proud boys? Stand back and stand by».

Noe som kan oversettes med hold dere rolige og vær klare. Det er fortsatt uklart hva Trump mente med den beskjeden.

«Proud Boys» jubler

Organisasjonen «Proud Boys» beskrives som en nyfascistisk og ekstremistisk hatgruppe, trygt plassert på ytre høyre ende av det politiske landskapet.

<strong>NY LOGO:</strong> Den høyreekstreme-organisasjonen Proud Boys deler logoer med Trumps uttalelse. Foto: Skjermdump/Telegram.
NY LOGO: Den høyreekstreme-organisasjonen Proud Boys deler logoer med Trumps uttalelse. Foto: Skjermdump/Telegram. Vis mer

De har den siste tiden fått mye oppmerksomhet blant annet for å bruke klesmerket «Fred Perry» sin gullkrans-logo. Dette har ført til klesmerket har stoppet sitt salg av i USA.

Organisasjonen jubler etter gårsdagens uttalelse fra president Donald Trump. Organisasjonen har allerede begynt å dele nye logoer med deres nye slagord «Stand back and stand by». I ulike chatte-grupper skal visstnok gruppen si at de nå gjør som presidenten vil og gjør seg klare.

- Trump sa mer eller mindre at vi skal ødelegge dem. Dette gjør meg så glad, sier et angivelig Proud Boys-medlem.

- Vi står klare sir, skriver en annen.

- Se hva de gjør!

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Demokrat og tidligere presidentkandidat Pete Buttigieg sa dette på Twitter.

- Ba virkelig presidenten en høyreekstrem gruppe om å være klare?

FLAU: Tidligere TV-produsent og blodfersk bodøværing Rick Kirkham er flau over landet han kommer fra. Vis mer

CNNs profilerte journalist Van Jones sa at det var tre ting han fikk ut av denne debatten.

- Donald Trump nekter å fordømme hvit makt. Presidenten i USA nekter å fordømme hvit makt. Øverstkommanderende nekter å fordømme hvit makt. Han blunket og nikket til en fascistisk organisasjon. Se hva de gjør nå på grunn av presidents uttalelse!, sa en opprørt Van Jones på CNN i natt.

Smir mens jernet er varmt

Demokratens kandidat Joe Biden lå heller ikke på latsiden under nattas debatt. Han kalte president Trump blant annet en klovn, rasist og ba ham om å holde kjeft.

<strong>HOLD KJEFT:</strong> Bidens kampanjeteam har laget en ny t-skjorte etter nattens debatt. Foto: Skjermpdump Joe Bidens nettside.
HOLD KJEFT: Bidens kampanjeteam har laget en ny t-skjorte etter nattens debatt. Foto: Skjermpdump Joe Bidens nettside. Vis mer

Ikke mange minuttene etter hadde Bidens kampanje hadde designet ei T-skjorte et bilde av teksten «Kan du holde kjeft, mann».

Ifølge The Hill la Biden-leiren T-skjorta ut for salg mens den 90 minutter lange debatten fremdeles pågikk.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer