DEBATT

Fri forskning:

Hold Helgheim unna forskningen

Samfunnet har mer behov for et forsknings-vennlig Frp, enn Frp-vennlig forskning.

Anklager: Jon Helgheim i Frp kommer med udokumenterte og alvorlige anklager mot landets forskere, skriver spaltisten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Anklager: Jon Helgheim i Frp kommer med udokumenterte og alvorlige anklager mot landets forskere, skriver spaltisten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med Klassekampen retter Frp-politiker Jon Helgheim alvorlige anklager mot landets forskere, og sier blant annet at «man har forskningsmiljøer, som Fafo, som ikke alltid er ute etter å finne det fulle og det hele bildet, men vinklinger som støtter opp om en myte om at innvandring er positivt».

Det å med viten og vilje å forsøke å skjule sannheten er noe av det mest alvorlige man kan anklage en forsker for. Dessverre presenterer han ikke noe bevis som støtter anklagen.

Kanskje tenker han på spørreundersøkelsen om nordmenns holdninger til «diskriminering, likestilling og hatprat», som Fafo nylig trakk tilbake for å kvalitetssikre etter kritikk, men det ville i så fall være for tynt.

At de trakk publikasjonen, viser at de tar saklig kritikk på alvor, og at en forsker stilte ett dårlig spørsmål i én undersøkelse, er ikke nok til å bevise at hele forskningsmiljøet konspirerer for å skjule sannheten om effekten av innvandring, et annet tema enn undersøkelsen tok for seg.

Å komme med slike anklager og å undergrave forskningens troverdighet uten bevis er ikke greit. Mangelen på bevis og konkrete holdepunkter gjør anklagen umulig å svare på, og man må spekulere på hva det gjelder, slik jeg gjorde over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer