Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hold kjeft, eller mist støtte

Juss-Buss er en stemme som bør belønnes og oppmuntres, ikke straffes.

STYRER MED PENGESEKKEN: Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til rettshjelperne i Juss-Buss og bedt dem ligge unna rettspolitikk, eller risikere å miste støtten.
STYRER MED PENGESEKKEN: Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til rettshjelperne i Juss-Buss og bedt dem ligge unna rettspolitikk, eller risikere å miste støtten. Vis mer
Meninger

Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til mottakere av statlige tilskudd til rettshjelp for å understreke at tilskuddet kan kreves tilbakebetalt, hvis det er brukt til aktiviteter som faller utenfor ordningens formål. Det høres kanskje rimelig ut, men ser man nærmere på hva Anundsen anser som i strid med formålet, fremstår henvendelsen som en dårlig skjult trussel. For eksempel anses rettspolitisk arbeid som utenfor. Det rammer blant annet Juss-Buss, en institusjon innen frivillig rettshjelp. Juss-Buss, som i 45 år har vært et lavterskeltilbud for ressurssvake, og som like lenge har vært en kritisk debattant på feltet, oppfatter det som et forsøk på knebling.

Justisdepartementet avviser selvfølgelig at det er hensikten og hevder man bare ønsker «å tydeliggjøre kravene til tilskuddmottakeren for å oppnå bedre måloppnåelse». Eller for å si det på en annen måte, hold dere til rettshjelp og ligg unna kritikk av manglende rettshjelp og rettssikkerhet for utsatte grupper. Det er en meningsløs avgrensing som i praksis hindrer kunnskap i å opplyse debatten. Fagmiljøer som Juss-Buss er dessverre blant de få som driver en aktiv opposisjon til et rettsregime som svikter dem retten skal beskytte. Det har de vært under skiftende regjeringer. Juss-Buss er en stemme som bør belønnes og oppmuntres, ikke straffes.

Anundsens forsøk på å overstyre tilskuddmottakeres aktiviteter, er ikke nytt. Regjeringer misliker å gi penger til organisasjoner som er kritiske til dem, og er desto mer rause med heiagjengen, slik vi for eksempel så med Audun Lysbakken. Dagens regjering favoriserer Hege Storhaug. Til en viss grad må det være sånn. Regjeringer må få prioritere sine hjertesaker. Samtidig kan tildelingene virke urimelig politiske når vi vet at det handler om et være eller ikke være for mottakerne. I noen tilfeller er det snakk om institusjoner som ivaretar en viktig vaktbikkjerolle i kraft av sitt arbeid. Skal de frykte for frafall av tilskudd om de er kritiske til den sittende regjerings politikk på deres område? Må de snu kappen med vinden?

Justisdepartementets brev er politisk styrt. Det er påfallende at justisministeren, som lovet å gjøre noe med hele rettshjelpfeltet, men ikke har funnet tid til det, i stedet velger å true rettshjelpere med frafall av støtte om de klager på manglende handling. Det vil mange kalle maktmisbruk. At Anundsen mener det er innafor, sier sitt om en politisert ordning utenfor kontroll.