LEDER

Hold kjeft, eller mist støtte

Juss-Buss er en stemme som bør belønnes og oppmuntres, ikke straffes.

STYRER MED PENGESEKKEN: Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til rettshjelperne i Juss-Buss og bedt dem ligge unna rettspolitikk, eller risikere å miste støtten.
STYRER MED PENGESEKKEN: Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til rettshjelperne i Juss-Buss og bedt dem ligge unna rettspolitikk, eller risikere å miste støtten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Justisminister Anders Anundsen har sendt brev til mottakere av statlige tilskudd til rettshjelp for å understreke at tilskuddet kan kreves tilbakebetalt, hvis det er brukt til aktiviteter som faller utenfor ordningens formål. Det høres kanskje rimelig ut, men ser man nærmere på hva Anundsen anser som i strid med formålet, fremstår henvendelsen som en dårlig skjult trussel. For eksempel anses rettspolitisk arbeid som utenfor. Det rammer blant annet Juss-Buss, en institusjon innen frivillig rettshjelp. Juss-Buss, som i 45 år har vært et lavterskeltilbud for ressurssvake, og som like lenge har vært en kritisk debattant på feltet, oppfatter det som et forsøk på knebling.

Justisdepartementet avviser selvfølgelig at det er hensikten og hevder man bare ønsker «å tydeliggjøre kravene til tilskuddmottakeren for å oppnå bedre måloppnåelse». Eller for å si det på en annen måte, hold dere til rettshjelp og ligg unna kritikk av manglende rettshjelp og rettssikkerhet for utsatte grupper. Det er en meningsløs avgrensing som i praksis hindrer kunnskap i å opplyse debatten. Fagmiljøer som Juss-Buss er dessverre blant de få som driver en aktiv opposisjon til et rettsregime som svikter dem retten skal beskytte. Det har de vært under skiftende regjeringer. Juss-Buss er en stemme som bør belønnes og oppmuntres, ikke straffes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer