Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Hold kjeft! Hold kjeft!»

De forandret tv-nyhetene for alltid. Nå fyller Fox News ti år.

(Dagbladet.no): En gang på begynnelsen av 90-tallet forsøkte den tidligere republikanske politikeren Roger Ailes seg på et eksperiment - han ville se CNNs sendinger i én uke i strekk.

- Problemet var at jeg sovnet. De er partiske, de er kjedelige, og så ut som en kanal som aldri hadde hatt noen konkurranse, sier han til nyhetsbyrået AP.

I dag er han direktør for Fox News - en nyhetskanal som er tilgjengelig i 85 millioner husstander i USA. Kanalen er elsket og utskjelt, men har siden 6. oktober 1996 levd godt på kontroversielle vinklinger og en av USAs mest profilerte programledere i Bill O\'Reilly.

Det er han som ber gjestene sine om å holde kjeft hele tiden.

«Fair and balanced»

Direktør Roger Ailes sier til nyhetsbyrået AP at han fortsatt kan huske en reporter som lo hånlig på pressekonferansen da kanalen ble introdusert. Men latteren stilnet fort. Da Fox News var på sitt største på begynnelsen av 2000-tallet, oppnådde den dobbelt så høye seertall som CNN.

Slagordet Fox News valgte var «Fair and balanced». Det er en setning som både har blitt genierklært og latterliggjort.

- Sett med norske øyne er det lett å stille spørsmål ved denne balansen de er så opptatt av. Ofte lar man en svært konservativ og en middels konservativ diskutere. De er egentlig grunnleggende enige, mens reellt kritiske perspektiver droppes, sier Rune Ottosen, Professor ved Journalistutdanningen Høgskolen i Oslo, til Dagbladet.no.

«Hold kjeft! Hold kjeft!»

Han er ikke den eneste som har vært kritisk til Fox gjennom årene. I 2004 skapte dokumentaren «Outfoxed: Rupert Murdoch\'s War on Journalism» debatt da tidligere journalister og redaktører hevdet de stadig fikk direkte ordre fra Ailes og eier Rupert Murdoch om hvilke saker de skulle dekke, og hvilken vinkling som skulle benyttes.

Blant annet ble det hevdet at Murdoch stadig irriterte seg over at kanalen hadde «altfor mange saker om aids».

Voldsomme krangler

Uansett hvilken mening man har om Fox News, er det en utbredt oppfatning om at kanalens suksess har tvunget andre nyhetsmedier til å tenke nytt.

De har vært helt i front hva angår bruken av grafikk og musikk, og har banet vei for meningsjournalistikk i andre medier. Tidligere var CNN også republikanernes foretrukne nyhetsmedium. I dag består kanalens seere hovedsaklig av demokrater, og mange mener CNN har tilpasset sin dekning deretter.

- Det er ikke nødvendigvis noe negativt å ha nyhetsmedier som dekker ulike politiske synspunkter. Spørsmålet er om det er samsvar mellom det som var kanalens målsetning - «fair and balanced» - og hvordan den faktisk har utviklet seg. Mange medieforskere og journalister har jo skrevet mye kritisk om deres journalistikk. At de synder mot kildekritikk og balanse, og at de nekter folk å komme til orde, sier journalistikkprofessoren.

Den som kanskje er mest notorisk i å nekte folk i å komme til orde er Bill O\'Reilly. Gjennom hans «The O\'Reilly Factor» er programlederen blitt berømt for voldsomme krangler med blant andre George Clooney, Al Franken og Bill Maher.

- Han avbryter, kjefter og oppfører seg bøllete. O\'Reilly legger ikke skjul på at han har en agenda, noe som er morsomt å se på. Men journalistikken blir tendensiøs over tid, sier Ottosen.

FRYKTET PROGRAMLEDER: Bill O\'Reilly er kjent for å være en uhøflig slugger. Her er han i studio med politikeren Anthony Weiner. Foto: CORBIS
FRYKTET PROGRAMLEDER: Bill O\'Reilly er kjent for å være en uhøflig slugger. Her er han i studio med politikeren Anthony Weiner. Foto: CORBIS Vis mer

Taper på Irak

Fox News\' tiårsjubileum vil sikkert bli feiret, men direktør Roger Ailes vil nok samtidig sørge for at journalistene stiller på jobb kl. 06.00 som vanlig.

Kanalen har nemlig en stor jobb å gjøre, om de skal kunne snu den synkende oppslutningen det seneste året. Seertallene er nemlig gått ned fem prosent siden 2005, mens CNN har gått opp tilsvarende.

Mange peker på Fox News\' påfallende popularitet i tiden etter 11. september, da kanalen framstod som voldsomt patriotisk. Men nå er vinden i ferd med å snu. Medieanalytikere peker på at deres dekning av Katrina-katastrofen var vinglete, og at flere da slo over på CNN.

Og Fox har ikke lenger folket bak seg i støtten til krigen i Irak.

- Hvis ikke Fox News justerer sin tro på Bush i Irak-krigen vil nok flere kritiske seere vende seg til andre kilder og nyhetskanaler, tror Ottosen.

Lenketips:
• 
«Bla-bla O\'Reilly»

• The Newyorker om Fox News

• Fox News feirer seg selv

• Den amerikanske tv-krigen i tall

• The Washington Posts portrett av Bill O\'Reilly

SKYHØYE MÅL: Roger Ailes har lovet å vinne tilbake seerne Fox News har tapt.
TETTE BÅND: Tidligere Fox-reporter Tony Snow (t.v.) tok tidligere i år jobben som pressetalsmann for president Bush. Fox News anklages ofte for å logre for den sittende administrasjonen.
KRITISK: - Mange medieforskere og journalister har jo skrevet mye kritisk om deres journalistikk, sier Rune Ottosen, Professor ved Journalistutdanningen Høgskolen i Oslo, om Fox News.
ENDTE I KRANGEL: Fox News er kjent for å være knallharde. Her ender Chris Wallace i krangel med Bill Clinton.
MEKTIG EIER: Rupert Murdochs News Corporation eier Fox News. Han har flere ganger blitt anklaget for å blande seg inn i redaksjonelle beslutninger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling