Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hold linja, Audun!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV I REGJERING: - Det er ikke alle som kan spille venstreback, sa Audun Lysbakken da han ble nestleder i SV for et drøyt år siden. Venstresida i SV sitt lys og håp tok plass på partikontoret med uttalt målsetning om å holde Kristin Halvorsen og regjerings-SV hardt i venstre øre. Et år med rødgrønn regjering senere er det på tide å spørre seg om ikke SVs venstreback fortsatt sliter med backregel nr. 1: Å holde linja. Da sykelønnsbråket raste som verst i begynnelsen av måneden var det ikke langt mellom regjeringsslakten verken til høyre eller venstre. Jan Bøhler og Oslo Arbeiderparti varslet som vanlig oppvask, Klassekampen og Bjørgulv Braanen raste på lederplass, til og med LO og NHO sto side om side mot de rødgrønnes sykelønnskutt. Utenfor regjeringskorridorene fantes det knapt et menneske som ikke fordømte Bjarne Håkon Hanssen og Kristin Halvorsens budsjettinnsparing på bekostning av de sykeste. Utenom SVs venstreback. I Dagbladet 21. september var alt Lysbakken hadde å si at han ikke «løper rundt med personlige meninger». Og sykelønnssaken er ikke den eneste saken der det har vært stilt fra SVs venstreside i det siste. Også i forhold til de sultestreikende afghanerne og i debatten om regjeringens skatteløfter kontra økt velferd, har det vært merkelig stille fra SVs selverklærte venstreback.

OM LYSBAKKEN vil holde regjeringens linje gjør han en skremmende god jobb. Er målet hans å holde partiets, slik han hevder i Dagbladet, gjør han det betraktelig dårligere. Som i de andre regjeringspartiene var flere tunge partiaktører i SV ute med kritikk av regjeringens forslag til kutt i sykelønnsordningen, blant dem SU-leder Kirsti Bergstø og stortingsrepresentant Rolf Reikvam. Det er stor grunn til å tro at størstedelen av SVs medlemmer var motstandere av sykelønnsinnsparingene. Når Lysbakken indirekte forsvarer regjerings-SV i stedet for å presse fra venstre sammen med resten av grasrota i eget parti, beviser han at han har beveget seg langt til høyre på banen det siste året.Det er forståelig at mange SVere er redde for å komme med politisk kritikk av egen regjering etter alt tyn partiet har fått på spørsmål som Israel-boikott og F16-fly til Afghanistan. Men skal partiet bli en fullverdig regjeringspartner må partiets venstreside også tørre å gjøre det grasrota i de andre regjeringspartiene gjør - presse sin egen regjering fra venstre. I en situasjon uten opposisjon til venstre for regjeringen på Stortinget, hviler det et ekstra tungt ansvar på venstresiden i regjeringspartiene, som må fungere som opposisjon til egen regjering på mange saker. Det er vanskelig, men ikke vanskeligere enn at opposisjonen i de andre regjeringspartiene langt på vei lykkes. Det er tydeligvis ikke noe problem for Jan Bøhler å være venstreback for Arbeiderpartiet. Skal SV ha like god dekning på backen bør Lysbakken terpe på å holde linja framover.