Holdbarhetens triumf

Etter 14 år og sju album stiller Helge Lien Trio med ny trommeslager på det åttende. Det går helt fint.

GREVLINGER: Badgers Helge Lien (tv), Frode Berg og Per Oddvar Johansen. Pressefoto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
GREVLINGER: Badgers Helge Lien (tv), Frode Berg og Per Oddvar Johansen. Pressefoto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: De sju Helge Lien Trio-albumene fra 2001s «What Are You Doing the Rest of Your Life» til 2011s «Natsukashii» står som en av bærebjelkene i 2000-tallets norske jazz.

I ei tid der flere pianotrioer har levert på høyt nivå, har Helge Lien (piano), Frode Berg (bass) og Knut Aalefjær (trommer) kanskje vært den aller sterkeste egenstemmen blant dem, og det var ikke minst begeistringen over godt, tidvis glitrende originalmateriale (Lien) i virtuos band-formidling som fikk meg til å avslutte anmeldelsen av «Natsukashii» slik:

HELGE LIEN TRIO: Ny trommeslager, fortsatt formidabel trio.
HELGE LIEN TRIO: Ny trommeslager, fortsatt formidabel trio. Vis mer

«Aalefjærs idiosynkratiske trommespill er så perfekt tilpasset hver enkelt låt at det omtrent er umulig å forestille seg Helge Lien Trio med en annen trommeslager, og slik er trioen rett og slett blitt sin egen referanse og ett av 2000-tallets aller sterkest lysende norske jazznavn.»

Om to dager er Helge Lien Trios album nummer åtte, «Badgers and Other Beings», her. Med ny trommeslager. På tide å sjekke sin egen forestillingsevne.

«Windfall. Music by Helge Sunde»

Ensemble Denada

Plateselskap: Ozella/Musikklosen

Se alle anmeldelser

NÅR den rutinerte, men langt fra forutsigbare trommeslageren Per Oddvar Johansen trer inn i trioens musikk, gjør han det på den eneste kloke måten: sin egen. Det har alltid vært mye «Jon Christensen» i Per Oddvar Johansens fargelegging og intuitivt-klingende markeringer, og skiftet medfører naturligvis at Helge Lien Trio klinger annerledes enn før.

Men allerede åpningslåta på «Badgers...», den smått geniale «Mor», viser en trio på et nivå som gjør et spørsmål som «bedre eller dårligere enn før?» meningsløst, og inntrykket bare forsterker seg gjennom de øvrige Lien-originalene som utgjør albumet.

AMBROSE AKINMUSIRE: Stilspredning med stor kraft.
AMBROSE AKINMUSIRE: Stilspredning med stor kraft. Vis mer

I ALL sin enkle inderlighet, fikse inndeling og melodinære utforsking tar «Mor» øyeblikkelig bolig i hukommelsen, og truer en stund med å overskygge de øvrige ni melodiene, som med sine riffs og groover, svev og stemningsmangfold såvisst ikke er snaue, de heller.

Men etter hvert som «morsbindingen» viker, trer et formidabelt helstøpt album fram for lytteren, og til sist står «Badgers and Other Beings» der som en kunstnerisk triumf for en trio som fortsatt låter som om den tenker med én hjerne, og som med rå kraft og poetisk dansende eleganse forsvarer plassen i pianotrioenes internasjonale toppdivisjon.

«Windfall. Music by Helge Sunde»

Ensemble Denada

Plateselskap: Ozella/Musikklosen

Se alle anmeldelser

I EI uke der Oslo tar i mot to av jazzens store veteraner, trompeteren Tomasz Stanko med sin New York-kvartett (Nasjonal jazzscene Victoria i morgen) og Ron Carter Trio (Cosmopolite fredag) melder en mulig kommende storstjerne seg på med et nytt album: Ambrose Akinmusire (31) med «The Imagined Savior Is Far Easier To Paint».

Den fremadstormende amerikanske trompeteren kommer til Nasjonal jazzscene med sin faste kvintett 25. april, og det er den besetningen, sammen med gjestevokalistene Becca Stevens, Theo Bleckmann og Cold Specks, gitaristen Charles Altura, fløytisten Elena Penderhughes og Osso Strykekvartett som gjør albumet til noe av en uppercut fra høyttrykksdelen av tidas yngre, moderne amerikanske jazz.

ENSEMBLE DENADA: Ensemble for de store anledninger.
ENSEMBLE DENADA: Ensemble for de store anledninger. Vis mer

SETT også kryss i kalenderen for det store norske Ensemble Denadas konsert under ledelse av selveste Maria Schneider samme sted 3. mai, og kort gjerne ventetida med «Windfall», Denadas 2013-album med Helge Sundes dels Olav H. Hauge-inspirerte komposisjoner.

Snedig arrangerte ensemblepassasjer og substansfylte soli avløser hverandre i et presist og pågående samspill fra et musikerlag som ikke står tilbake for noe annet i sjangeren.

«Windfall. Music by Helge Sunde»

Ensemble Denada

Plateselskap: Ozella/Musikklosen

Se alle anmeldelser

Komponist/trombonist/bandleder Sunde har således all grunn til å være fornøyd med nedfallsfrukthøsten, måtte våren med Maria Schneider og Denada i Oslo og Sør-Afrika bære like rikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer