Holder hodet over vannet

Egon, Benny og Kjell holder hodet godt over vannet i sin første langfilm. Juniorutgaven av «Olsenbanden» har laget en ordentlig røverhistorie som både er spennende og morsom.

Egon (Aksel Støren Aschjem) er tilbake på barnehjemmet Lykkebo, hvor bestyreren Rudolf Bollerud (Lasse Kolstad) regjerer som om han hørte hjemme i en Dickens-roman.

Så dukker millionærekteparet Gyldenløwe opp for å adoptere en liten gutt, og initiativrike Egon lar seg velge.

Han har alltid ønsket seg ordentlige foreldre, men det er ikke det han får: Herr og fru Gyldenløwe er i virkeligheten de skumle typene Bang-Johansen (Finn Schau) og Ursula Wasserschmidt (Hege Schøyen).

De har helt andre planer med Egon, for det viser seg at de har kjøpt ham av Bollerud.

Benny (Lars Berteig Andersen) og Kjell (Thomas Engeset) savner Egon fælt, men Kjell er i tillegg kontinuerlig bekymret for sitt forhold til Valborg (Julia Charlotte Geitvik), som er i ferd med å nå kyssestadiet. Når Egon rømmer og avslører skurkenes skumle planer - som ikke skal avsløres - får han resten av banden med seg for å stikke kjepper i hjulene for dem. Kjeppene inkluderer Dynamitt-Harry (Jakob Schøyen Andersen).

«Olsenbanden jr. går under vann» er en vennligsinnet actionfilm, selv om den mørke åpningsscenen kan være skummel for de aller yngste.

Handlingen er lagt til et forholdsvis idyllisk Sommer-Oslo tidlig på femtitallet, og det er ikke plass til dødpunkter i historien. Framdriften er forbilledlig,og det er da heller ikke mye å dvele ved. Skuespillerne er entusiastiske, og det gjelder ikke bare de unge: Det er et syn å se en ond Hege Schøyen, og Johannes Joner gjør usedvanlig mye ut av en bitte liten rolle som politi.