Holder Holl ut?

Kulturpersonligheter fra Håkon Bleken, Lars Saabye Christensen og Nils Arne Eggen til Anne Grete Preus, Arve Tellefsen og Herbjørg Wassmo har skrevet til kulturminister Valgerd Svarstad Haugland, og bedt om at Stortinget nå gir tilsagn om å bevilge de siste 30 millionene til Hamsun-senteret på Hamarøy. Tidligere Høyre-statsråd for kultur, Lars Roar Langslet, står også som underskriver.

  • I forfjor sommer trodde både Hamarøy kommune og Nordland fylkeskommune - som har forpliktet seg på å betale 28 millioner til Hamsun-senteret - at saken var i god gjenge. Grunnen var at Stoltenberg-regjeringens statssekretær for kultur, Roger Ingebrigtsen, under sin åpningstale for Hamsun-dagene samme år sa:«JEG LOVER at jeg hver dag i tida framover skal gjøre alt for Hamsun-senteret på en eller annen måte skal bli realisert». Sitert etter nå nedlagte Nordlandsposten.
  • Ingebrigtsens entusiasme opphørte også da Norsk kulturråd foreslo å dele ut tre millioner til Hamsun-senteret, og som julegave til entusiastene i Nordland satte tromsøværingen foten ned for den bevilgningen. Siden har Raske Roger forlatt rikspolitikken og steller med Hurtigruten, som blant annet bringer kulturinteresserte turister til et møte med Nord-Norges kysteventyr.
  • Dagbladet skrev første gang om Hamsun-senteret i 1996, da den norsk-amerikanske arkitekten Steven Holl framla sine planer om et Hamsun-senter for byggekomiteen på Hamarøy. Dagen før fikk jeg bisitte mens Holl viste samme forslag for sine norske medarbeidere i Oslo. Holl snakket om en arkitektur som skulle ta opp i seg Knut Hamsuns særegne forening av arkaisk og moderne, samt forfatterens framkalling av det underbevisste som foregrep surrealistenes program.
  • Steven Holl kom den gangen fra Helsinki og KIASMA, det fabelaktige museet han tegnet og som sto ferdig vis-à-vis den finske riksdagen to år seinere. Finlands arkitektelite svelget først tungt over å bli slått av USA-kollegaen på hjemmebane, men ga seinere Alvar Aalto-prisen til Holl. I Norge skjedde ingen ting.
  • På KIASMA-åpningen traff Dagbladet en glad Holl gående ned en vakkert svunget trapp, men han nevnte ikke Norges neglisjering av Hamsun-senteret. Jeg visste ikke annet å si enn at den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer sikkert ville ha likt trappeløpet, og fikk et smil tilbake.
  • Valgerd Svarstad Haugland har ennå ikke reagert på brevet, men kulturministeren kan vel ikke igjen lar en statssekretær svare for seg.