VANTE ROLLER: Forfatter Gunn Marit Nisja tegner opp et forutsigbart rollegalleri, der mannen er en kvinneundertrykkende muslim og kvinnen nærmest en helgen, i romanen «Naken i Hijab», mener anmelderen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
VANTE ROLLER: Forfatter Gunn Marit Nisja tegner opp et forutsigbart rollegalleri, der mannen er en kvinneundertrykkende muslim og kvinnen nærmest en helgen, i romanen «Naken i Hijab», mener anmelderen. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Holder ikke hva tittelen lover

Nokså unyansert om naiv norsk jente og slem egypter.

ANMELDELSE: Lesere som tror at «Naken i Hijab» inneholder noen saftige erotiske arabiske eventyr, blir snytt blir i denne debuten, som er langt mer anstendig enn tittelen tilsier.

Den handler om den nokså usikre og kommunegrå Live som reiser til Egypt på ferie.

Hun forelsker seg hodestups i egypteren Kareem. Riktignok under tvil, da mannen først har prøvd seg på den langt vakrere venninnen.

Svart-hvitt Noen måneder senere er de to gift - egentlig uten at Live forstår det. Hun har bare blitt bedt om å skrive under på en kontrakt slik at hun kan oppholde seg i landet uten at hun blir mistenkeliggjort.  

Temaet er noe av det samme som i Vigdis Hjorths «Snakk til meg,» der en litt grå bibliotekar reiser til Cuba og treffer en yngre mann. Hjorth problematiserer forholdet mellom rike vestlige kvinner og fattige desperate menn.

Det kan en ikke si om Nisja, som tegner et nokså svart-hvitt bilde av desperate og kvinneundertrykkende muslimske menn, i en til dels forutsigbar roman.

Kvinneundertrykking Den åpner med slutten, der Line og deres lille datter nærmest er fanget hos Kareem. Det betyr at vi med en gang vet at dette går galt.

Holder ikke hva tittelen lover

Vi klarer derfor ikke å bli overbevist om Lines stormende forelskelse og ekstreme naivitet, som gjør at hun tilslutt sitter innelåst med hijab i en ekstremt kvinneundertrykkende kultur.

Bedre blir det ikke av at Live etter hvert opptrer vel helgenaktig, mens Kareem demoniseres.

Sånn sett fungerer denne romanen mest som en litt ubehagelig advarsel til kvinner som reiser på tur og treffer en vakker muslimsk guide.