Holder ikke hva tittelen lover

Nokså unyansert om naiv norsk jente og slem egypter.

VANTE ROLLER: Forfatter Gunn Marit Nisja tegner opp et forutsigbart rollegalleri, der mannen er en kvinneundertrykkende muslim og kvinnen nærmest en helgen, i romanen «Naken i Hijab», mener anmelderen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
VANTE ROLLER: Forfatter Gunn Marit Nisja tegner opp et forutsigbart rollegalleri, der mannen er en kvinneundertrykkende muslim og kvinnen nærmest en helgen, i romanen «Naken i Hijab», mener anmelderen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Lesere som tror at «Naken i Hijab» inneholder noen saftige erotiske arabiske eventyr, blir snytt blir i denne debuten, som er langt mer anstendig enn tittelen tilsier.

Den handler om den nokså usikre og kommunegrå Live som reiser til Egypt på ferie.

Hun forelsker seg hodestups i egypteren Kareem. Riktignok under tvil, da mannen først har prøvd seg på den langt vakrere venninnen.

Svart-hvitt Noen måneder senere er de to gift - egentlig uten at Live forstår det. Hun har bare blitt bedt om å skrive under på en kontrakt slik at hun kan oppholde seg i landet uten at hun blir mistenkeliggjort.  

Temaet er noe av det samme som i Vigdis Hjorths «Snakk til meg,» der en litt grå bibliotekar reiser til Cuba og treffer en yngre mann. Hjorth problematiserer forholdet mellom rike vestlige kvinner og fattige desperate menn.

Det kan en ikke si om Nisja, som tegner et nokså svart-hvitt bilde av desperate og kvinneundertrykkende muslimske menn, i en til dels forutsigbar roman.

Kvinneundertrykking Den åpner med slutten, der Line og deres lille datter nærmest er fanget hos Kareem. Det betyr at vi med en gang vet at dette går galt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer