DEBATT

Covid-19 og smittevern

Holder ikke mål

Manglende corona-kontroll, stor reiseaktivitet og symptomløs smitte – hva skjer?

SYK ETTER HJEMKOMST: Med en inkubasjonstid på to til tre uker, dukker de første tilfellene opp etter retur til Norge, slik vi så det i starten på epidemien, og spres videre med milde symptomer eller symptomløst, skriver innsenderen. Bilde fra Barcelona sist torsdag, der smitten nå har tatt seg opp igjen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
SYK ETTER HJEMKOMST: Med en inkubasjonstid på to til tre uker, dukker de første tilfellene opp etter retur til Norge, slik vi så det i starten på epidemien, og spres videre med milde symptomer eller symptomløst, skriver innsenderen. Bilde fra Barcelona sist torsdag, der smitten nå har tatt seg opp igjen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med forrige onsdag er det et nærmest ubegrenset frislipp av norske og utenlandske turister og andre reisende tur-retur over våre grenser.

Når høsten nærmer seg, blir det også retur av norske turister fra utlandet, med eller uten symptomer på smitte. Grensekontrollen og karantenen er i realiteten helt forsvunnet, med få unntak for Sverige, Storbritannia og noen sørøst-europeiske land.

Turister står eller sitter i kø over hele landet i ferjekøer, butikkøer, restaurant- og bar-køer. Den sosiale avstanden på minst to meter er i praksis krympet til null, og munnbind og masker mangler, brukes ikke, eller frarådes av Folkehelseinstituttet (FHI). Selv om Coronaviruset er erklært luftsmitte av de fleste eksperter.

Samtidig vil noen reisende være smitteførende (presymptomatisk eller asymptomatisk) i et par uker, og enkelte blir superspredere som smitter mange. Dette blir høstens utfordring!

FHIs tre kriterier for hvilke områder (region/land) nordmenn kan reise til uten å bli pålagt karantene ved retur til Norge holder ikke mål og vil forverre situasjonen i vårt land. Kriteriene går på at land som vi reiser til må ha i snitt:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer