Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Covid-19 og smittevern

Holder ikke mål

Manglende corona-kontroll, stor reiseaktivitet og symptomløs smitte – hva skjer?

SYK ETTER HJEMKOMST: Med en inkubasjonstid på to til tre uker, dukker de første tilfellene opp etter retur til Norge, slik vi så det i starten på epidemien, og spres videre med milde symptomer eller symptomløst, skriver innsenderen. Bilde fra Barcelona sist torsdag, der smitten nå har tatt seg opp igjen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
SYK ETTER HJEMKOMST: Med en inkubasjonstid på to til tre uker, dukker de første tilfellene opp etter retur til Norge, slik vi så det i starten på epidemien, og spres videre med milde symptomer eller symptomløst, skriver innsenderen. Bilde fra Barcelona sist torsdag, der smitten nå har tatt seg opp igjen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Fra og med forrige onsdag er det et nærmest ubegrenset frislipp av norske og utenlandske turister og andre reisende tur-retur over våre grenser.

Når høsten nærmer seg, blir det også retur av norske turister fra utlandet, med eller uten symptomer på smitte. Grensekontrollen og karantenen er i realiteten helt forsvunnet, med få unntak for Sverige, Storbritannia og noen sørøst-europeiske land.

Turister står eller sitter i kø over hele landet i ferjekøer, butikkøer, restaurant- og bar-køer. Den sosiale avstanden på minst to meter er i praksis krympet til null, og munnbind og masker mangler, brukes ikke, eller frarådes av Folkehelseinstituttet (FHI). Selv om Coronaviruset er erklært luftsmitte av de fleste eksperter.

Samtidig vil noen reisende være smitteførende (presymptomatisk eller asymptomatisk) i et par uker, og enkelte blir superspredere som smitter mange. Dette blir høstens utfordring!

FHIs tre kriterier for hvilke områder (region/land) nordmenn kan reise til uten å bli pålagt karantene ved retur til Norge holder ikke mål og vil forverre situasjonen i vårt land. Kriteriene går på at land som vi reiser til må ha i snitt:

  • Færre enn 20 nye smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene,
  • Færre enn 0,5 nye intensivinnleggelser per 100.000 innbyggere de siste to ukene
  • Og andelen positive prøver på coronaviruset må være under fem prosent.

FHIs grenser er for høye. Grensen for nysmitte ville føre til at Norge (5,36 pr. million) må akseptere fri grenseovergang fra land med tilsvarende innbyggertall og størrelse med opptil 77 nysmittede per dag eller 1078 nye tilfeller i løpet av siste 14 dager.

Dødeligheten er fremdeles høy: 2,8 prosent av registrerte prøver. Men dagens virkelighet er at Norge har gjennomsnittlig en tiendedel: 7,5 nye tilfeller hvert døgn og 105 tilfeller i løpet av siste 14 dager.

Ingen er tjent med å godta karantenefrie og kontrollfrie forhold for innreise fra land som har opptil tidoblet antall nysmittede per døgn over en 14 dagers periode, sammenliknet med Norge! Også grensen for prosent positive prøver på 5 prosent ligger for høyt.

FHIs kriterier er usikre, ustabile og lite anvendbare pga. varierende befolkningstetthet, utbruddsintensitet, testaktivitet, alderssammensetning, andel innleggelser og behandling i sykehus og registrering/definisjon av smitte.

For eksempel var Spania godt innenfor kriteriene forrige uke. Men landet har registrert 260.255 Corona-tilfeller, 28.422 døde, en dødsrate 11 prosent og i snitt over 600 nysmittede per døgn siste 14 dager. I løpet av denne uka har de vært over og under grensen for over 20 nye smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

Konsentrasjonen av virussmitte i storbyer, badesteder og rundt superspredere er ofte langt over FHIs grensesnitt. Antall langtids smitteførende blant en kvart million smittede mennesker vites det ikke noe om, eller smittede uten symptomer. Land med omfattende epidemi kan være en stor smittekilde selv om dagens tall for nysmitte ser bra ut.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er viktig å huske at coronaviruset kan spres presymptomatisk. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Selv om helsemyndighetene presiserer at «alle med mistenkt smitte oppfordres til å testes, det skal være et system for smittesporing og tilgjengelig informasjon for de reisende», så vet de fleste at dette ikke skjer i praksis. Heller ikke i Norge har helsemyndighetene evne til å gjennomføre god kontroll. Smitteoppsporing stopper i praksis fort for en nordmann smittet på en bar i Spania!

Med en lang inkubasjonstid på to til tre uker, dukker de første tilfellene opp etter retur til Norge, slik vi så det ved starten av coronaepidemien, og spres videre med milde symptomer eller symptomløst i en befolkning som ikke ønsker karantene.

Statsministeren sier at smittesituasjonen er avgjørende og at det å reise utenlands innebærer en betydelig uforutsigbarhet. Man bør derfor sterkt fraråde reiser utenlands i ferien i år. Mange nysmittede mot høsten kan bli en ny alvorlig påkjenning for befolkningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!