Holder liv i Cornelis

Navnet Cornelis Vreeswijk, og hans verker, har heist seg opp til stadig nye høyder etter at poeten og visekunstneren døde i 1987. Nå kommer den musikalske forestillingen om hans liv til Norge.

- Du må huske at Cornelis var en nobody i Sverige. En nobody!

Cornelis Vreeswijks (1937-1987) gamle venn Silas Bäckström lener seg ivrig over bordet. Den svenske poesikjempens historie var langtfra bare vakker, selv om den nå 14 år etter hans død kan se ut som en suksesshistorie.

Nytt publikum

- To år før han døde ville ingen lage plater eller konserter med ham. Han satt bare i København og drakk, sier Bäckström.

Bäckström er produsent for forestillingen «Cornelis Vreeswijk - sagan om den flygande holländaren». Stykket, som spilles i Oslo Konserthus i morgen kveld, har vært en suksess i Sverige, med sangeren og skuespilleren Claes Janson og pianisten Kjell Vhman.

- Krevende

Fra 1964 var Vreeswijk kjendis i Sverige, men karrieren skulle mildt sagt gå i bølger.

- Det var Ulf Lundell som trakk Cornelis fram igjen i 1985. Plutselig ble Cornelis oppdaget av et helt nytt og ungt publikum. Og derfra har interessen for ham vært svimlende.

Bäckström kjente Vreeswijk gjennom 30 år.

- Et ofte krevende vennskap. Han var en mann som man ikke forholdt seg til på et normalt vis. Han drakk jo konstant, og i de situasjonene var han ekstra vanskelig å ha med å gjøre.

- Men på en god dag kunne han sette seg ned på ei kro klokka 12.00 med to bøker og et par- tre aviser. Og når han gikk ved sekstida, hadde han lest alt. Hele Cornelis gikk jo ut på å skrive tekster, sier Bäckström.

<B>GAMMEL VENN:</B> - Et vennskap med Cornelis kunne ofte være krevende, sier Silas Bäckström, som kjente Vreeswijk i over 30 år.