Holder motet oppe

La det være sagt med en gang: dette blir hofteholderens vinter. Det er siste skrik i Paris, blant annet takket være Nicole Kidman i «Moulin Rouge».

PARIS (Dagbladet): Og hofteholderen, med en lang og interessant historie, holder mer enn strømpene oppe.

  • Hofteholderen er en moderne versjon av hosebåndet, som holdt strømpene oppe i middelalderen.
Det ble raskt et tegn på eleganse, både for kvinner og menn. Kvinnenes hosebånd var gjerne brodert, med blonder og vakre steiner.

Tradisjonen ville at brudesvennen gled under bordet på bryllupsmiddagen og stjal brudens hosebånd. Men det var først da hertuginnen av Salisbury mistet sitt på et ball at det virkelig ble berømt. Edward 3. opprettet Hosebåndsordenen i 1348.

- Den moderne hh-en har ifølge avisa Le Figaro to oppfinnere: Emmanuel Kant og Gustave Eiffel. Filosofen skal ha laget et sinnrikt festesystem for å holde strømpene sine oppe, og Eiffeltårnets skaper skal ha tegnet selve festet. Imidlertid er det franskmannen Féréol Dedieu som er blitt stående i historien som hofteholderens oppfinner, i 1878. Versjonen m ed fire stropper som vi kjenner i dag ble også kalt «amerikanske seler». Den slo først igjennom i 1900.

  • På «Moulin Rouge»s tid hadde hofteholderen sin glanstid.
Den ble sexy. Et varemerke på femininitet. Fremdeles var den litt sjenert av korsettet, som den forhindret fra å gli oppover hoftene. Det forsvant etter annen verdenskrig og overlot hovedrollen til hofteholderen. Menn fantaserte om hofteholderen og strømper med søm bak. Inntil den nesten led sin død da strømpebuksa dukket opp i 1970-åra.
  • I dag er hofteholderen tilbake for fullt.
De siste motevisningene hadde den med i masse varianter, også sydd utenpå skjørt eller bukser. Den er blitt synonym på raffinement og erotisme. Unge jenter synes det er utfordrende å gå med noe deres mødre aldri har brukt.

- Den er interessant fordi den overhodet ikke er funksjonel l. Den er overhodet ikke praktisk, og etter at man fikk strømper som holder seg oppe av seg selv kan man godt ha strømper uten å bruke hofteholder. Den kommer tilbake i dag fordi den er unyttig og morsom og fordi den medfører frivole, nesten poetiske gester. Det er for øvrig ikke menn som kjøper den lenger, men kvinnene selv, sier undertøysdesigner Fifi Chachnil.

  • Hofteholderen har en stor uttrykksfrihet.
I dag går man bort fra undertøy som var som en usynlig annen hud. Nå skal det ses. Lekes med. Gi oss godt humør. Kant filosoferte jo så mye bedre med strømpene i sjakk.