DEBATT

Debatt: Forskning

Holder tilbake informasjon om standardiserte sigarett- og snusesker

Folkehelseinstituttet poengterer at det er for lite forskning til å si noe om de forventede effektene av standardisert innpakning på røykeatferd og -holdninger.

NYE PAKKER: Helseminister Bent Høie (H) viser fornøyd fram de nye standardiserte sigarett- og snuseskene. Har vi kommet til et punkt hvor det er greit å sensurere forskning og empiri for å støtte våre politiske holdninger? spør kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
NYE PAKKER: Helseminister Bent Høie (H) viser fornøyd fram de nye standardiserte sigarett- og snuseskene. Har vi kommet til et punkt hvor det er greit å sensurere forskning og empiri for å støtte våre politiske holdninger? spør kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I løpet av juli startet innføringen av standardisert innpakning (SI) på all sigarett- og snusemballasje i Norge. Det vil si at all tobakksemballasje skal erstattes med grønne, anonyme pakker uten merkevarens logo. Tanken bak innføringen, som frontes av helseminister Bent Høie, er at statussymbolet knyttet til sigarettpakken og snusboksen skal frafalle, og at folk skal slutte å røyke og snuse. Kampanjen er primært rettet mot personer som ennå ikke røyker eller snuser. Det store spørsmålet her er om grønn emballasje – i seg selv – vil kunne ha en avskrekkende effekt.

I forbindelse med innføringen av SI har Helsedirektoratet kjøpt annonseplassering i landets tabloider og publisert saker som forklarer bakgrunnen til innføringen. «Hvem gidder å snuse nå?» er overskriften på en av disse kampanjene. Saken tar for seg en gruppe unge barn i åtte-tiårsalderen som blir presentert for forskjellige snusbokser og røykpakker, samt de nye, standardiserte pakkene. Barna bekrefter, selvfølgelig, alle hypotesene tilknyttet SI: snus er ekkelt, men de i standardisert boks er MYE eklere. Og, som journalisten påpeker to ganger i teksten, blir alltid SI-pakken liggende igjen til sist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer