Holder tunga rett i munnen

Etter hjerteinfarktet i 2008, bestemte Dag Erik Pedersen (52) seg for å ha mer tid til å leve. Likevel har det siste året vært ett av hans travleste.

MULTITALENT: Dag Erik Pedersen har hatt flere jern i ilden det siste året: «Mesternes mester»-innspilling, bokprosjekt i samarbeid med kong Harald, lansering av egen rødvin og flere foredrag landet rundt. Og det til tross for at den tidligere proffsyklisten er fast bestemt på å si nei oftere enn før.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MULTITALENT: Dag Erik Pedersen har hatt flere jern i ilden det siste året: «Mesternes mester»-innspilling, bokprosjekt i samarbeid med kong Harald, lansering av egen rødvin og flere foredrag landet rundt. Og det til tross for at den tidligere proffsyklisten er fast bestemt på å si nei oftere enn før. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Elektronisk gir! Du skrur ikke lenger, må ikke fikle med knapper. Det er bare et lite touch. «Svusj» sier det.

Dag Erik Pedersen (52) er umåtelig engasjert.

Han snakker om den nye sykkelen sin. Iveren har langt ifra lagt seg etter at han testet den på landeveien for aller første gang. En dyr sykkel, sekssifret beløp, noe av det beste på markedet, forteller han.

Det har gått 20 år siden han la opp karrieren sin som proffsyklist, uten at det betyr at «Mesternes mester»-programlederen er ferdig med idretten for godt. Men det siste året har han ikke hatt så mye tid til å cruise på to hjul.

Rotterace Tiden har blant annet gått til å lansere en egen Amarone-vin, være seks uker i Ungarn for å spille inn fjerde sesong av NRK-suksessen «Mesternes mester», skrive bok om kong Harald, holde foredrag med tittelen «Aldri god alene» og være programleder for VM i skiskyting og en rekke World Cup-sendinger for statskanalen.

- Det har vært et rotterace. Det ble litt mer enn planlagt. Slik skal jeg ikke ha det framover, bedyrer Pedersen med et smil om munnen.

For etter at tv-profilen for fire år siden opplevde å få et hjerteinfarkt, lovet han seg selv å bli flinkere til å si nei.

FJERDE SESONG: Dag Erik Pedersen gjør suksess på fjerde året med «Mesternes mester». I år er det Trude Dybendahl (langrenn), Linda Grubben (skiskyting),Thomas Hansvoll (boksing), Linda Andersen (seiling),Roar Strand (fotball),  Henrik Bjørnstad (golf) , Bente Nordby (fotball), Astrid Lødemel (alpint), Tor-Arne Hetland (Langrenn) og Sune Wenzel (frisbee) som har kjempet om tittelen. 

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FJERDE SESONG: Dag Erik Pedersen gjør suksess på fjerde året med «Mesternes mester». I år er det Trude Dybendahl (langrenn), Linda Grubben (skiskyting),Thomas Hansvoll (boksing), Linda Andersen (seiling),Roar Strand (fotball), Henrik Bjørnstad (golf) , Bente Nordby (fotball), Astrid Lødemel (alpint), Tor-Arne Hetland (Langrenn) og Sune Wenzel (frisbee) som har kjempet om tittelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Før jeg ble syk holdt jeg gjerne to eller tre foredrag daglig. Nå har jeg kanskje 50 i året, og det holder massevis for meg. Jeg doblet prisen og halverte antallet, ler han.

Han rekker over mer nå. Har mer tid til å leve. Før hjerteinfarktet var han på reisefot hele tiden, og tilbrakte mer tid på Oslo Plaza enn det han gjorde hjemme.

- Skal jeg gjøre noe nå, skal det være ordentlig. Men det viktigste for meg er å ha det gøy, være mye sammen med familien og å ha ei god helse. Det er så utrolig mye mer jeg har lyst til å gjøre. Da er det viktig at helsa er med meg.

Vil være med på alt Pedersen er svært positiv til flere sesonger av «Mesternes mester». Ser ikke bort ifra å sysle mer med musikken, som på begynnelsen av 80-tallet var ett av hans største prosjekter, da sammen med kamerat Jahn Teigen. Samarbeidet om filmen «Deadline Torp» (2005) med regissør Nils Gaup ga mersmak, og han vil gjerne gjøre mer film. Han har konkrete planer for sportsdokumentarer han har lyst til å lage, som han han har vært i dialog med Gaup om.

Også jobbinga med «Idrettskongen», boka om kong Harald som ble utgitt for snaue to måneder siden ga mersmak - bøker blir det flere av. Og vin, denne gang en hvit variant.

Men er det én ting Pedersen ikke vil, er det å bli satt i bås.

- Jeg vil ikke være han som er flink til å stille spørsmål, han som sykler eller han som er i studio. Jeg vil utforske flere arenaer. Det er mangfoldet som stimulerer meg positivt.

Tv-suksess Til tross for at han nesten har uoversiktelig mange baller i lufta, er han først og framst tv-mann. «Tv-kongen» er en tittel han trives med. Og har gjort seg fortjent til.

SYKKELENTUSIAST: Etter tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen la opp for rundt 20 år siden, har han fortsatt å sykle. Etter hjerteinfarktet for fire år siden trener han mer bevisst, og bruker idretten som medisin.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SYKKELENTUSIAST: Etter tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen la opp for rundt 20 år siden, har han fortsatt å sykle. Etter hjerteinfarktet for fire år siden trener han mer bevisst, og bruker idretten som medisin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Da første episode av «Mesternes mester» gikk på lufta en vinterfredag i 2009, satt i overkant av én million nordmenn benket foran NRK-skjermen.

Til tross for at programmet ble tatt ut av gullrekka og ble lørdagsunderholdning i sesong to, har ikke seertallene svikta. Neste lørdag går finalen i fjerde sesong av stabelen, og seertallene holder seg stabilt på rundt millionen.

- Det er helt fantastisk. Jeg er overvelda av suksessen, over hvor lenge det har vart.

- Privilegert Det er konseptet som er nøkkelen til suksessen, mener Pedersen.

- Det er sterkere enn deltagerne, selv om man også blir utrolig glad i de menneskene. Vi har knukket familiekoden. Fra 6-åringer som ikke aner hvem disse folka er, men som likevel leker «Mesternes mester» i friminuttet, til de på min alder som kjenner historien til utøverne. Det er en feel good-greie.

- Dessuten forbedres programmet hvert år. Nye konkurranser. Finalen denne sesongen er helt ekstremt spennende. Ordentlig rock n' roll, gliser programlederen.

Pedersen vil ikke selv ta æren for den enorme suksessen.

- Men jeg føler meg privilegert som får holde på. Det gjør jeg. Veldig privilegert.