Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Evil Monkeys»:

Holdes fanget av «slemme aper» i absurd realityshow

- Stygt redd for at dette kommer til å arkiveres under «fascinerende fiaskoer».

BANANAS: Kjendiser etterlates på en øde øy og får utdelt utfordrende oppgaver. Samtidig sitter en gjeng med apekatter og ser dem på en TV-skjerm. Britiske TV-seere har tatt til Twitter for å få svar på hva som var tanken bak ITVs nye og absurde Game Show, Evil Monkeys. Video: ITV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan trygt sies at skaperne bak reality-suksessen «Love Island» tenker utenfor boksen i jakten på nye tv-konsepter.

Den kommende realityserien «Evil Monkeys» kan umiddelbart minne mer om «Planet of the Apes»-filmene enn om «Paradise Hotel». I den kommende ITV2-serien blir deltakerne nemlig herset rundt av menneskeaper.

The Guardian omtaler det britiske konseptet som en «feberdrøm».

Ifølge avisa har deltakerne fått inntrykket av at de skal på en avslappende reise i Japan, og de vet ingenting om det absurde scenarioet som venter dem.

APESTREKER: I realityshowet «Evil Monkeys» er det «aper» som bestemmer over deltagerne. Foto: ITV / NTB scanpix
APESTREKER: I realityshowet «Evil Monkeys» er det «aper» som bestemmer over deltagerne. Foto: ITV / NTB scanpix Vis mer

Konseptet begynner med at deltakerne padler i fremmed japansk sjø. Plutselig befinner de seg i en konstruert verden der en avdød forsker har eksperimentert med smarte, modifiserte aper.

Bare tre deltakere

Deltakerne blir dermed holdt til fange på en øy av «Planet of the Apes»-liknende figurerer.

Menneskeapene er av det rampete slaget. Her røykes det sigaretter under en lav sko, ølbokser sprettes. For ordens skyld, så er det ikke snakk om faktiske dyr, men om mennesker i kostyme.

Det er bare tre deltakere i programmet, og fellesnevneren er at de har deltatt i den britiske realityserien «The Only Way is Essex». Disse er Bobby Norris (31), James «Lockie» Lock (31) og Yazmin Oukhellou (24).

Deltakerne er forhåpentligvis i «sjimpeform» når de settes på prøve av, blant annet, flere sjimpanser.

DELTAR: Det er bare tre deltagere i «Evil Monkeys». Disse er Bobby Cole Norris, Yazmin Oukhellou og James Lock. Foto: ITV / NTB scanpix
DELTAR: Det er bare tre deltagere i «Evil Monkeys». Disse er Bobby Cole Norris, Yazmin Oukhellou og James Lock. Foto: ITV / NTB scanpix Vis mer

Oppgavene til deltakerne er av det snodige slaget. På et tidspunkt må en av dem velte seg i det som skal forestille apeavføring.

Under utførelsen av oppgavene er reglene sånn at én av dem ikke kan se, én ikke kan høre og én ikke kan snakke - slik som «Østens tre vise aper», eller som emojiene, slik som Norris påpeker det i tv-serien.

Deltakerne kan også bli straffet underveis. En av dem får elektrisk støt, mens en annen blir kastet bananer på mens han har bind for øya.

Håper på konflikter

Christopher Pahle har som tv-anmelder i Dagbladet pløyd seg gjennom mange episoder av TV3-programmet «Paradise Hotel».

Som selverklært fan av både snåle tv-konsepter og intelligente menneskeaper, tar han i utgangspunktet imot «Evil Monkeys» med åpne armer. Han vil derimot ikke sprette «sjimpagnen» for tidlig.

ORIGINALT: Ingen kan beskylde «Evil Monkeys» for å ape etter andre tv-konsepter. Foto: ITV / NTB scanpix
ORIGINALT: Ingen kan beskylde «Evil Monkeys» for å ape etter andre tv-konsepter. Foto: ITV / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ønsker ethvert program med snakkende aper med klær velkommen. Når det er sagt; erfaringsmessig er det de «enkleste» realityseriene som slår best an og har lengst levetid, så jeg er stygt redd for at dette kommer til å arkiveres under «fascinerende fiaskoer», mener Pahle.

Han håper serieskaperne har sørget for å ha spilleregler som legger til rette for skikkelig intrige deltakerne imellom etter hvert som konseptets nyhetsinteresse avtar.

- En morsom gimmick gir gjerne masse PR i starten, men det er sjelden nok i seg selv til at både seere og deltakere gidder å engasjere seg over lang tid – da trenger man at forholdene ligger til rette for drama, moralske dilemmaer og mellommenneskelig konflikt.

LIKER MENNESKEAPER: Christopher Pahle er generelt begeistret for intelligente menneskeaper.
LIKER MENNESKEAPER: Christopher Pahle er generelt begeistret for intelligente menneskeaper. Vis mer

- Dessuten kan en litt for fiks idé gå utover deltakernes evne til å leve seg inn i universet de skal være i. Det er vanskeligere å ta et postapokalyptisk scenario med snakkende aper på alvor enn konspirering og «backstabbing» ved et basseng i Syden.

- Vrient

Pahle er usikker om flere tv-selskaper nå vil prøve seg på liknende konsepter. Det kommer helt an på seertallene, mener han.

- Blir dette en suksess blir det garantert en trend, tv-kanaler går jo i flokk. Jeg har som sagt mine tvil, men håper naturligvis jeg tar feil. Dessuten er det vrient å lage flere sesonger av slike konsepter. Når twisten først er avslørt én gang er det jo ikke så mye å hente på å gjenta den.

- Hva tror du er mulighetene for ape-reality kommer til Norge?

- Jeg har inntrykk av at vi liker våre realityprogrammer litt mer jordnære og mellommenneskelige her på berget. Dessuten er sånt som dette kostbart om kostymer og scenografi skal holde høyere nivå enn en utkledningsbursdag, og det spørs om det er stort nok marked for sånt i Norge.