Holdt ikke talene selv

Churchill var kjent som en stor taler. Men ikke alle talene var ekte.

En gammel 78-plate som nylig er funnet, bekrefter det som skuespilleren Norman Shelley påsto hele livet. Nemlig at det var han som sto bak fremføringen av flere av Winston Churchills mest kjente taler, melder The Observer.

Platen er merket «BBC, Churchill: Speech. Artist Norman Shelley». Datostempelet viser 7. september 1942. Årsaken var at den britiske statsministeren under siste verdenskrig var så opptatt at han ikke hadde tid til å lese opp talene i radioen. Talene hadde Churchill selv allerede holdt i Underhuset, men her fantes det aldri opptaksutstyr.

Løsningen ble da å hyre inn skuespilleren Shelley. Det er hans stemme som med stor innlevelse leser blant annet den kjente «We shall fight them on the beaches...»-talen og den like berømte «Their finest hour»-talen, begge fra juni 1940.

Norman Shelley døde i 1980. Han møtte stor motbør da han så sent som på 70-tallet hevdet at British Council hadde bedt ham om å være stand-in for britenes store statsmann.

Alle Churchills taler var ikke ekte. Men her er originalen, sammen med Stalin og Truman på konferansen i Potsdam i august 1945.