Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Holdt kjeft - solgte mest

Anne Holt var fjorårets store opplagsvinner blant krimforfatterne. Romanen «Det som er mitt» endte på 21 000. I tillegg solgte hun 66 000 bokklubbøker. - Selv om jeg ikke gir intervjuer, går det likevel ikke utover salget, sier Anne Holt fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fantastisk å ha et så stort publikum. Jeg skriver for et publikum, og setter veldig pris på det, sier en glad Anne Holt om opplagssuksessen. Særlig er hun fornøyd fordi boka kom ut uten at hun måtte gjennom den faste runden med intervjuer.

- Jeg fikk endelig gjennom i forlaget at jeg ikke skulle gi intervjuer under boklanseringen. Jeg slåss med forlaget hver gang, og denne gangen valgte vi å prøve - og se hvordan det gikk. Og det er deilig å vite at jeg har opparbeidet meg et stort publikum. Så selv om jeg ikke gir intervjuer, går det likevel ikke ut over salget, sier Anne Holt.

Ny heltinne

- Var det ekstra spennende fordi dette var en krim uten din faste hovedperson Hanne Wilhelmsen?

- En del av spenningsmomentet var hvordan leserne ville ta imot en ny heltinne. Jeg får veldig mye brev, og responsen har vært god. Men det er også mange som vil ha mer Hanne Wilhelmsen.

- Får de det?

- Jeg holder på å skrive en ny roman om Hanne Wilhelmsen, men den kommer ikke ut i høst.

Ei bok i året

- Nå unner du deg litt lengre tid enn du pleier?

- Det er egentlig ikke snakk om å unne seg noe. Jeg har skrevet ti bøker på åtte år, og nå vil jeg bruke to år på å skrive denne. Egentlig er jeg i en rytme på ei bok i året, det er den tida det tar å skrive en greit tilgjengelig underholdningsroman, sier Holt.

Anne Holt slo gjennom allerede med debuten «Blind gudinne» i 1993, hvor hun introduserte den lesbiske politikvinnen Hanne Wilhelmsen. Suksessen fortsatte med «Salige er de som tørster» året etter, «Demonens død» i 1995 og «Død joker» i 1999. Hun har også skrevet to Hanne Wilhelmsen-bøker sammen med Berit Reiss-Andersen. Dessuten er «Blind gudinne» og «Salige er de som tørster» blitt henholdsvis TV-serie og kinofilm. Wilhelmsen er med andre ord en veletablert litterær figur.

Fjorårets bok introduserte en ny heltinne i Inger Johanne Vik, som er jurist, småbarnsmor og spesialist i kriminalpsykologi. Dagbladets anmelder tok svært godt imot både henne og «Det som er mitt», og konkluderte med at det var en «velskrevet og godt fortalt krim om barn som gjenstand for kjærlighet og hat». Og Anne Holt-leserne lot seg friste - et opplag på 21000 er svært høyt i Norge.

- Jeg tror at omtrent hele opplaget er solgt ut. I tillegg kommer 66000 i Bokklubben Nye Bøker, så alt i alt er dette veldig mye bøker. Men jeg selger 2- 3 ganger så mye bøker i Sverige som i Norge. Der ligger jeg konstant på bestselgerlista.

- Dette blir store tall?

- Ikke prøv å regne ut hvor mye jeg tjener, dere får det aldri riktig likevel.

- Men det blir ei pen årslønn?

- Jeg har det så bra at du vil ikke tro det! sier Anne Holt med stor overbevisning.

<B>KRIMDRONNINGEN:</B>Anne Holts nye heltinne Inger Johanne Vik har slått godt an hos leserne. «Det som er mitt» har solgt langt mer i fjor enn noen annen norsk eller oversatt kriminalroman. - Det er fantastisk å ha et så stort publikum, sier Anne Holt om suksessen.
Hele Norges coronakart