Hollywood-bossene kan puste lettet ut: Det går fortsatt an å tjene penger på tenårings-fantasy

«Divergent» toppet i USA.

(Dagbladet): Etter kassasuksesser som «Harry Potter», «Twilight» og «Hunger Games» virket det som om markedet for skumle, men romantiske fantasy- og science fictionserier for unge voksne tørka litt inn.

I fjor tryna flere forsøk på å etablere nye filmserier retta mot tenåringer på jakt etter dramatisk virkelighetsflukt - sånn som «Beautiful Creatures», «The Host» og «Vampire Academy». Heller ikke den Harald Zwart-regisserte «Mortal Instruments: City of Bones» svarte til forventningene i verdens billettluker.

Derfor er det til stor lettelse hos Summit Entertainment - som også sto bak «Twilight» - at «Divergent» i helga steg til topps på kinobesøkslistene i USA.

Med en inntjening på 56 millioner dollar ligger den godt under åpningshelgene til de første «Twilight» og «Hunger Games»-filmene og har fortsatt et stykke å gå før den har tjent inn kostnadene. Resultatet er likevel godt nok til at produsentene står ved planen om å lansere oppfølgeren «Insurgent» i mars neste år og avrunde trilogien med «Allegiant» i mars 2016.

- Perfekt utgangspunkt Dårlige tilbakemeldinger på forhåndsvisningene av filmen gjorde at Summits eierselskap Lionsgate skrellet vekk 8 prosent av aksjeverdien forrige uke, ifølge New York Times. Nå kan de likevel puste ut.

- Vi trengte å komme akkurat dit vi kom, og sitter med en følelse av tilfredshet. På tross av hva mange spekulerte i, mente vi alltid at med et resultat midt på 50 millioners-tallet ville være et perfekt utgangspunkt for å lansere en ny serie filmer, sier distribusjonssjef Ritchie Fay i Lionsgate til New York Times.

«Divergent» gjorde det særlig godt på Imax og andre storformater, noe som kan tyde på at filmene traff kjernefansen godt. Samtidig nådde den en høyere andel publikummere som ikke har lest boka filmen er basert på, enn både «Twilight» og «Hunger Games», skriver Hollywood Reporter. Filmen kommer på kino i Norge 11. april.

Svakere «Muppets» Den nest best besøkte kinofilmen i USA i helga var «Muppets Most Wanted», som endte med et langt svakere åpningsresultat enn det overraskende sterke comebacket til Kermit og Miss Piggy, «The Muppets», i 2011.

Ellers var det animasjonsfilmen «Mr. Peabody & Sherman» og sverdsvingerne i «300: Rise of an Empire» som trakk amerikanerne til multipleksene.

I Norge toppet «Doktor Proktors prompepulver» kinolistene for andre uke på rad, og er nå sett av over 200 000. Blant ukas premierer tok Liam Neesons siste actionfilm «Non-Stop» innersvingen på Wes Andersons kritikerroste «The Grand Budapest Hotel».