Hollywood-film kan være ulovlig

Filmer som «Agent Cody Banks» og serier som «Seinfeld» kan være ulovlig å vise på norsk tv på grunn av skjult reklame. -  Firkantet, mener Harald Zwart.

BMW betalte ikke Harald Zwart for å bruke og vise fram nettopp deres skateboard i «Agent Cody Banks». Likevel viser en ny diplomoppgave fra Norges Markedshøyskole (NMH) at det er uenighet om hvorvidt slik produktplassering, som er vanlig i amerikansk film, er lovlig å vise på norsk TV.

-  Det blir for firkantet å forby tv-visning. Folk flest skjønner når noen prøver å selge dem noe, sier Zwart, som i utgangspunktet er skeptisk til produktplassering.

Diplomoppgaven fra NMH ser blant annet på hvilke syn det finnes på lovgivning rundt skjult reklame i kringkastingen. Mens NRK mener filmer ikke bør berøres av bestemmelsene i kringkastingsloven, har TV 2 i likhet med advokat Lars Berge Andersen i Wikborg, Rein & Co. tolket den slik at den ikke skiller mellom forskjellige programtyper.

-  I prinsippet gjelder forbudet mot å vise slike filmer på tv også eksternproduserte filmer og serier. Dette tilsier at de fleste amerikanske filmer på norsk tv vises i strid med norsk lov, sier Andersen.

Økende trend

Maria Brevik og Nils Thomas Nøkleholm, som har skrevet oppgaven, har funnet at produktplassering er et tiltakende fenomen.

-  For det første har det blitt mye dyrere å lage en stor produksjon. Dessuten er merkevareprodusentene for alvor blitt oppmerksomme på hvor effektivt det er, sier Nøkleholm.

Avdelingsdirektør Lars Winsvold i Statens medieforvaltning medgir at loven i prinsippet forbyr slik skjult reklame, men at de har anledning til å tolke loven.

-  Produktplassering er vanskelig å stoppe. Hvis man skulle slå ned på alt av skjult reklame ville det gjelde mange amerikanske serier eller spillefilmer. Den konsekvensen tror jeg ingen er villige til å ta, sier Winsvold, som i likhet med NRK ikke vil anvende loven på spillefilmer.

Ut med Seinfeld?

-  Serier som «Seinfeld» er en større problemstilling. Vi har valgt å være tilbakeholdne på grunn av den redaksjonelle friheten. I Sverige har myndighetene grepet inn mot visninger av Oprah Winfrey-show. Det kan tenkes at også vi blir nødt til å komme dit, sier Winsvold. -  Og da kan det bli aktuelt å gripe inn overfor en serie som «Seinfeld»? -  Ja, det er mulig.

VELPLASSERT: I filmen «Agent Cody Banks» brukte Zwart Diplom-is som ismerke. - Da slapp vi produktplassering, sier Zwart.
MÅ GÅ? I framtida vil man kanskje gripe inn mot serier som «Seinfeld», ettersom de delfinansieres av skjult reklame.
ULOVLIG: James Bond beveger seg på grensen av loven, også den norske kringkastingsloven.