Hollywood-film kan være ulovlig

Filmer som «Agent Cody Banks» og serier som «Seinfeld» kan være ulovlig å vise på norsk tv på grunn av skjult reklame. -  Firkantet, mener Harald Zwart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BMW betalte ikke Harald Zwart for å bruke og vise fram nettopp deres skateboard i «Agent Cody Banks». Likevel viser en ny diplomoppgave fra Norges Markedshøyskole (NMH) at det er uenighet om hvorvidt slik produktplassering, som er vanlig i amerikansk film, er lovlig å vise på norsk TV.

-  Det blir for firkantet å forby tv-visning. Folk flest skjønner når noen prøver å selge dem noe, sier Zwart, som i utgangspunktet er skeptisk til produktplassering.

Diplomoppgaven fra NMH ser blant annet på hvilke syn det finnes på lovgivning rundt skjult reklame i kringkastingen. Mens NRK mener filmer ikke bør berøres av bestemmelsene i kringkastingsloven, har TV 2 i likhet med advokat Lars Berge Andersen i Wikborg, Rein & Co. tolket den slik at den ikke skiller mellom forskjellige programtyper.

-  I prinsippet gjelder forbudet mot å vise slike filmer på tv også eksternproduserte filmer og serier. Dette tilsier at de fleste amerikanske filmer på norsk tv vises i strid med norsk lov, sier Andersen.

Økende trend

Maria Brevik og Nils Thomas Nøkleholm, som har skrevet oppgaven, har funnet at produktplassering er et tiltakende fenomen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer