Hollywood-film med Google som bakteppe

Vince Vaughn (43) i it-giganten.

MED GOOGLE SOM BAKTEPPE:  Skuespillerne Vince Vaughn og Owen Wilson inntar Google-hovedkvarteret i Palo Alto i den premiereklare filmen «The Internship». Foto: 20th Century Fox
MED GOOGLE SOM BAKTEPPE: Skuespillerne Vince Vaughn og Owen Wilson inntar Google-hovedkvarteret i Palo Alto i den premiereklare filmen «The Internship». Foto: 20th Century FoxVis mer

I «The Internship», som er kinoklar fredag, inntar komiduoen Vince Vaughn og Owen Wilson Google-hovedkvarteret i Palo Alto, like sør for San Francisco. Det er også her, i hjertet av Silicon Valley, at NTB møter førstnevnte i kjølvannet av USA-premieren. Skjønt:

- Filmen handler ikke om Google, bedyrer Vaughn, som leverte ideen og skrev manuset sammen med Jared Stern.

- Google er kun et bakteppe. Dypest sett handler det om to karer som er villige til å starte på målstreken, i en bransje de er ukjent med, for å prøve å skape mening i tilværelsen.

Generasjonskløft Midt i 40-årene opplever nemlig Billy (Vaughn) og Nick (Wilson) å bli avskjediget fra selgerjobbene sine. Dermed må det omstilling til, hvilket ender med at de søker seg inn på Googles praksisprogram, hvor de får det tøft mot den nye generasjonens datagenier.

- Jeg kikket meg rundt og konstaterte at flere venner av meg hadde fått sparken, forklarer røslige, dresskledde Vaughn.

- Ikke bare det - etterspørselen etter arbeidskraften deres var forsvunnet som sådan. Samtidig ser vi hvordan mange unge frykter arbeidsmarkedet, at det ikke er like mye optimisme forbundet med det å velge yrke. Altså blir dette en historie av vår tid, der vi prøver å vise hvor viktig det er å fortsette å drømme selv når livet går oss imot.

«Sjokoladefabrikk» Ifølge Vaughn blandet ikke Google-ledelsen seg inn i den kreative prosessen, enda regissør Shawn Levy har bekreftet at han droppet et bilkrasj etter ønske derfra. Vaughn var heller ikke nevneverdig plaget av den internasjonale skattekritikken eller «Storebror ser deg»-problematikken som omgir selskapet.

- Det var rett og slett sånn at vi spurte oss selv: «Hvilken business blomstrer?» Svaret var tekno-industrien.

- Dere vurderte ikke å opprette en fiktiv bedrift?

- Vi hadde ikke lyst til det, for da ville det føles falskt. Snoogle, liksom? Nei, det var vesentlig å bruke det faktiske stedet, som en slags «sjokoladefabrikk» dit vi kunne dra folk fra det ordinære til det ekstraordinære.

Ferrell-samarbeid - Hvor høyteknologisk er du selv?

- Ikke særlig - jeg kommer sent til festen hver gang. Strengt tatt har jeg ikke hatt egen mobiltelefon mer enn to år. Kona ga meg en i farsdagspresang. Hun syntes det var fornuftig, noe jeg vel var enig i. Men jeg bruker den sjelden.

- Var det vanskelig å få Will Ferrell interessert i en så liten rolle?

- Nei, «den store katten» var ikke vond å få til å hoppe. Den neste filmen min er forresten sammen med Will. Den heter «Daddy's Home» - vi begynner i august, røper Vaughn.

- Will spiller en fyr som treffer ei jente med to barn. De lever lykkelig sammen i ekteskapet, til hennes kranglevorne eks dukker opp. Den kranglevorne eksen er meg.

(NTB)