Hollywood forventet en solid hit med «Jurassic World». De hadde neppe sett for seg dette

Slo verdensrekord.

(Dagbladet): Så vet vi det: 65 millioner år etter at et asteroidenedslag tok knekken på dem, kan dinosaurer fortsatt hamle opp med såvel trollmenn som råkjørere og superhelter. Hvertfall i kinoenes billettluker.

«Jurassic World», den fjerde filmen i Steven Spielberg-serien om den dårlige ideen det er å klone fram fortidsmonstere til fornøyelsesparkformål, spilte på verdensbasis inn over 511 millioner dollar i helga - det er ny verdensrekord med solid margin.

Slo Harry Den forrige rekorden ble satt med den siste «Harry Potter»-filmen, som raket inn 483 millioner dollar i sin premierehelg i juli 2011, ifølge kinostatistikknettstedet Box Office Mojo. I USA alene er det den nest beste åpningen i historien, bare slått av den første «Avengers»-filmen, som kom i 2012.

Filmen skriver dessuten seg inn i historien som det tradisjonsrike filmstudioet Universals største internasjonale hit noensinne, med bedre inntjening utenfor USA enn «Furious 7», som kom i april.

Bra jobba av den 38 år gamle regissøren Colin Trevorrow, som fikk muligheten til å prøve seg på den populære dinosaurfranchisen på forholdsvis spedt grunnlag - han er tidligere mest kjent for indiekomedien «Safety Not Guaranteed», som ble laget for under en million dollar.

Det er også meget bra nyheter for den norske regissøren Morten Tyldum, som har valgt hovedrolleinnehaveren fra «Jurassic World», Chris Pratt, til å lede sin kommende science fiction-film «Passengers» sammen med Jennifer Lawrence.

Slo ikke «Fifty Shades» i Norge Også i Norge gikk mange på kino for å se Jurassic World i helga - 98 854, for å være presis, ifølge Filmweb. Det er bedre enn «Furious 7» også her i landet, hvor «Furious»-serien er umåtelig populær.

Men det er ikke i nærheten av den beste åpningshelga i Norge i år. Den tronen sitter s&m-dramaet «Fifty Shades of Grey» trygt på, med sine 145 818 besøkende.

Jurassic World har fått blanda anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt. Dagbladets anmelder strakk seg ikke lenger enn til en treer på terningen, og mente filmen «mangler eventyrlighet».