Hollywood invaderer Berlin

Hollywood-stjernene kommer på rad og rekke når den 53. filmfestivalen i Berlin innledes om ei drøy uke.

BERLIN (Dagbladet): Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger, Nicolas Cage, Richard Gere, Kevin Spacey, Dustin Hoffman, Oliver Stone og George Clooney blir de største Hollywood-trekkplastrene under festivalen.

Festivaldirektør Dieter Kosslick (54) håper i hvert fall at superkjendisene kommer.

- Men helt sikre er vi ikke før flyene har landet, som han uttrykte det da han i går presenterte programmet for Berlinalen.

Nye strømninger

- Uansett blir det nok stjerner på festivalen. Vi trenger dem for å få tilstrekkelig publisitet. Men Berlinalen er først og fremst et møtested for kvalitetsfilm, for nye strømninger, nye talenter og for å trekke hundretusener publikummere til kinoene, fortsatte han.

George Clooney deltar i hovedkonkurransen både som regissørdebutant med filmen «Confessions of Dangerous Mind» og som hovedrolleinnehaver i Steven Soderbergs «Solaris». Sistnevnte er en filmatisering av Stanislav Lems berømte sciencefictionroman.

«Confessions of a Dangerous Mind» er bygd på en selvbiografi om en fjernsynskjendis som ble CIA-agent og leiemorder.

Nicole Kidman har lovt å komme som hovedrolleinnehaver i Stephen Daldrys «The Hours», som handler om tre kvinner fra ulike tidsepoker som alle ble påvirket av arbeidene til Virginia Woolf.

Skarp konkurranse

Til sammen 22 filmer deltar i kampen om den gjeveste prisen, Gullbjørnen.

Totalt konkurrerer over 300 filmer fra hele verden i de ulike avdelingene. Arrangørene har sett 3700 filmer før de bestemte seg for hvilke som skulle få være med.

Etter Cannes-festivalen er Berlinalen den største av de 662 filmfestivalene som arrangeres hvert år over hele verden.

- For kritikere og distributører er Berlinalen den viktigste. Kjølige februardager i Berlin egner seg bedre til å fordype seg i opplevelsene på lerretet enn strålende forsommerdager ved Middelhavet, sier festivaldirektør Kosslick.

George Clooney
Catherine Zeta-Jones
Nicole Kidman