Hollywood jager norsk «Hulken»-pirat

Vil skjerpe sikkerheten på norske kinoer.

(Dagbladet.no): Fredag hadde «The Incredible Hulk» premiere i Norge. Siden da har noen tatt med seg et videokamera inn på en visning i en norsk kinosal, tatt opp hele filmen og lagt den ut på nettet.

Det er ikke første gang en nordmann piratkopierer en storfilm fra Hollywood på denne måten - og nå er distributør UIP Norge fortvilet.

- Sikkerheten ved norske kinoer er åpenbart ikke god nok, sier advokat Espen Tøndel til Dagbladet.no.

Sporer kopien

Liv Jacobsen, direktør i UIP Norge, sier det raskt vil bli satt i gang en jakt på piraten.

Alle kopiene av «The Incredible Hulk» er nemlig vannmerket, og Jacobsen er overbevist om at de finner ut hvilken kino piraten satt på da han eller hun gjorde opptaket, og på hvilket tidspunkt.

- Når vi har funnet ut av dette ber vi den aktuelle kinoen om å sjekke sikkerhetsrutinene sine. Hvis dette er et gjentakende problem, vil vi vurdere hvilke skritt vi kan ta videre, sier Jacobsen til Dagbladet.no.

Også UIP-filmen «Iron Man» ble piratkopiert med videokamera i Norge, og distributøren fant da ut hvor i landet opptaket kom fra. Jacobsen vil ikke fortelle nøyaktig hvilken kinosal det gjaldt, men forteller at det var en liten kino og ikke i Oslo.

PIRATKOPIERT: «The Incredible Hulk» er den siste i rekken av amerikanske storfilmer som har blitt piratkopiert ved norske kinoer. Foto: UIP
PIRATKOPIERT: «The Incredible Hulk» er den siste i rekken av amerikanske storfilmer som har blitt piratkopiert ved norske kinoer. Foto: UIP Vis mer

- Jeg tror vi i Norge har levd lenge uten å måtte ta dette problemet veldig alvorlig, men det har snudd nå. Dette er ikke noe hyggelig, sier UIP-direktøren.

Norge er versting

Advokat Espen Tøndel ved advokatfirmaet Simonsen representerer mange amerikanske filmstudioer.

Han forteller at det har vært oppdaget fem-seks tilfeller av piratkopiering gjort med kamera på norske kinoer de siste par månedene, og forteller at Norge er i ferd med å få et rykte som versting på området.

- Man ser at det er mye aktivitet i Norge på alt som er av piratvirksomhet, sier Tøndel til Dagbladet.no.

Han mener det må iverksettes tiltak ved norske kinoer som gjør piratkopiering vanskelig.

- Det økende problemet handler også om politiets manglede fokus på dette problemet, mener han.

Jobber med holdninger

Hollywood jager norsk «Hulken»-pirat

Birgitte Langballe - kommunikasjonssjef i bransjeorganisasjonen Film & Kino - ser også med bekymring på utviklingen.

- Vi ønsker å jobbe med holdninger, framfor å komme i en situasjon der vi har en hel masse forbud og folk må vise fram veskene sine før de får se en film, sier Langballe til Dagbladet.no.

Hun understreker at de har en god dialog med distributørene, og understreker at piratkopiering er lovbrudd.

- Dette er en problemstilling som synes å komme oss nærmere enn vi har vært vant til tidligere. Vi kan ikke lukke øynene for at denne typen ting skjer, sier hun.

NORSKE UNDERTEKSTER: Her er et stillbilde fra kopien som ligger ute på nettet.
ADVOKAT: Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen mener sikkerheten ved norske kinoer bør bli bedre.