80 ÅR: Robert Redford sier at bursdager er dager han liker å hoppe over. - I hvert fall de siste åra, sier filmsjarmøren, som sin modne alder til tross har spilt inn én spillefilm i året siden 2012. Han fortsetter å vise nye sider av seg selv gjennom varierte rollevalg. Foto: IAN LANGSDON / EPA / NTB Scanpix
80 ÅR: Robert Redford sier at bursdager er dager han liker å hoppe over. - I hvert fall de siste åra, sier filmsjarmøren, som sin modne alder til tross har spilt inn én spillefilm i året siden 2012. Han fortsetter å vise nye sider av seg selv gjennom varierte rollevalg. Foto: IAN LANGSDON / EPA / NTB ScanpixVis mer

Hollywood-kjekkasen fyller 80 år: - Utseendefokuset ble et handikap

At han skulle bli dømt ut fra utseende, var ikke skuespilleren forberedt på.

LOS ANGELES (Dagbladet): Når et av Hollywoods største sexsymboler og filmlegender fyller 80, er det umulig ikke å bli litt nostalgisk.

Robert Redford himler med øynene når han blir konfrontert med den store dagen.

Torsdag var det 80 år siden han kom til verden. Det var i Santa Monica, ikke så langt fra det fancy hotellrommet i West Hollywood der vi sitter akkurat nå.

- Skal du feire?

- Jeg tror ikke jeg kan unngå det, sier Redford og sukker oppgitt.

- Bursdager er dager jeg liker å hoppe over. I hvert fall de siste åra, sier han.

- Når den dagen kommer, liker jeg å snu meg rundt. Jeg liker ikke å markere tida på den måten. Jeg vil bare fortsette framover så jeg slipper å stoppe opp og tenke: «nå er jeg så og så gammel.»

Jubilanten ler med smale, lure, isblå øyne. Den berømte hårmanken er fortsatt tett og jordbærblond. Han har ikke mistet verken sjarm eller tilstedeværelse. Stemmen er ungdommelig. Bevegelsene er lette og galante.

SJARMØR: Robert Redford opplevde stort fokus på utseendet sitt allerede tidlig i karrieren. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix
SJARMØR: Robert Redford opplevde stort fokus på utseendet sitt allerede tidlig i karrieren. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix Vis mer

Tvunget til å se tilbake

- Men folk rundt meg, familien min – de sier at de vil feire meg enten jeg vil eller ikke.

- Blir du nostalgisk?

- Jeg prøver å unngå det. Men det er umulig.

Han lener seg tilbake i en maskulin sittestilling med slitte jeansbefengte legger som forsvinner i slitne boots. En svart, småtrang t-skjorte vitner om at det fremdeles bor muskler under der.

- Man blir bare tvunget inn i det når man blir eldre. Man blir tvunget til å se tilbake på det man har gjort tidligere. Nostalgi er noe som bare skjer med deg, men det er måten du håndterer den på, som teller.

Tross sin modne alder har Redford spilt inn én spillefilm i året siden 2012, noe som er mer enn han gjorde tiåret før. Han fortsetter dessuten å vise nye sider av seg selv gjennom varierte rollevalg.

Ny barnefilm

1973: I «Stikket» (The Sting) spilte Robert Redford og Paul Newman i rollene som to svindlere i 1930-tallets Chicago. Filmen ble Oscar-belønt. Foto: Akg-images / NTB Scanpix
1973: I «Stikket» (The Sting) spilte Robert Redford og Paul Newman i rollene som to svindlere i 1930-tallets Chicago. Filmen ble Oscar-belønt. Foto: Akg-images / NTB Scanpix Vis mer

Nå er han i Los Angeles for å snakke om sin siste film, «Peters drage», en Disney-produksjon og barnefilm.

Han viste også nye sider av seg selv i kritikerroste «All is Lost» i 2013 – der han framsto alene på skjermen i en kamp mot havets mektige krefter. En rolle som kostet ham dyrt fysisk.

Deretter var han skurk i popcornfilmen «Captain America: The Winter Soldier» (2014), og i dramafilmen «Truth» (2015) portretterte han programleder Dan Ratner fra CBS-showet 60 Minutes. Til neste år får vi møte ham i den romantiske sci-fi filmen «The Discovery».

Alltid en slags helt

De fleste av disse filmene er et langt skritt bort fra slik vi var vant til å se Redford tidligere i karrieren. Da spilte han stort sett det han selv beskriver som «den typiske amerikanske mannen som kjemper mot uforsonlige krefter.»

Han var alltid en slags helt, enten han kjempet mot banker, grizzlybjørner og indianere, mafiaen, CIA, Nixon eller den verste av dem alle, Barbra Streisand, i «The Way We Were.»

1975: I «Three Days of the Condor» spilte Redford en CIA-analytiker. I filmen innleder han og Faye Dunaways karakter et romantisk forhold. 
Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix
1975: I «Three Days of the Condor» spilte Redford en CIA-analytiker. I filmen innleder han og Faye Dunaways karakter et romantisk forhold. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix Vis mer

Nå oppsummerer han karrieren slik:

- Jeg begynte 1959 – med teater i New York. Så gikk jeg over til live-tv – og så ble det filmer for tv-skjermen, sier han.

- Jeg tror hver av de periodene hadde ulik verdi for meg. Men så gjorde jeg noe jeg ble kjent for, og det var nok «Butch Cassidy» (1969). Og når sånt skjer, så blir man satt i en slags bås, en bås som man ikke kan bevege seg for langt bort fra i etterkant, slik man kunne i de tidligere dager innen tv. Det har sine pluss og minussider, men det trenger vi ikke gå inn på.

- Handikap

Han humrer bak sitt skjeve Hollywood-smil, det som gjorde at damer verden over dånte seg gjennom 60- og -70-tallet.

- Visste du alltid at du hadde en slik effekt på kvinner?

- Nei, jeg skulle gjerne ha visst det litt før.

Han spøker det vekk, og blir mer alvorlig når han blir konfrontert med fokuset han opplevde rundt utseende sitt tidlig i karrieren.

1985: I «Mitt Afrika» (Out of Africa) møter vi Robert Reford i rollen som Denys Finch Hatton. Han spiller mot Meryl Streep. Filmen er basert på Karens Blixens roman og vant sju Oscar-statuetter.
 Foto: Universal / NTB Scanpix
1985: I «Mitt Afrika» (Out of Africa) møter vi Robert Reford i rollen som Denys Finch Hatton. Han spiller mot Meryl Streep. Filmen er basert på Karens Blixens roman og vant sju Oscar-statuetter. Foto: Universal / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var ikke forberedt, det hadde ikke skjedd meg før, og jeg kunne ikke helt forstå hvorfor. Det var veldig smigrende. Men så ble det mer et handikap.

Redford kremter. Den beige, løse linjakka er brettet opp på ermene.

- Jeg så på meg selv som en kunstner; en som kunne spille forskjellige roller, med ulike følelsesregistre. Men så ble jeg konstant dømt på utseende, og det var jeg ikke forberedt på. Man håper jo at hvis jobben man gjør er variert nok, så vil man til slutt bli vurdert ut fra det man leverer – og ikke for hvordan man ser ut.

Han pauser litt. Klistrer på det lekne og lure «Sundance Kid»-blikket igjen.

- Når man blir eldre, så blir man ikke dømt så mye ut ifra hvordan man ser ut, smiler han.

TØFFINGER: Paul Newman og Robert Redford spilte sammen i flere filmer. Her er det duoen mot røkla i westernfilmen "Butch Cassidy and the Sundance Kid". Vis mer
EN LEGENDE: Paul Newman delte hovedrollen med Robert Redford i den oscarvinnende filmen "The Sting" fra 1973. Vis mer