Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Netflix: «Maniac»

Hollywood lager storserie av Espens eksamensoppgave: - Jeg er veldig stolt

«Maniac»-skaper Espen Lervaag må klype seg selv i armen over hva pengesterke Hollywood har klart å gjøre med eksamensoppgaven hans.

OFFISIELL TRAILER: Høstens nye Netflix-satsning tar utgangspunkt i norske Maniac, opprinnelig laget av Espen Lervaag og Håkon Mossige som en eksamensoppgave på Westerdals. Video: NetflixVis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne våren ble det klart at den norske serien «Maniac» blir Netflix-serie, med «True Detective»-regissør Cary Fukunaga bak spakene og «Superbad»-stjernene Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollene.

I går offentliggjorde Netflix den offisielle traileren for serien. Premieredatoen er satt til 21. september.

Se trailer øverst i saken.

Komiker og Instagram-personlighet Espen Lervaag synes det er vilt at en produksjon som hadde utgangspunkt i en eksamensoppgave fra da han gikk på Westerdals, har utviklet seg til å bli en storproduksjon for Netflix.

STOLT: Espen Lervaag har gjort suksess på som komiker på Instagram med 120 tusen følgere. Nå er det Netflix sin nye versjon av «Maniac» som Lervaag er mest stolt av. Foto: Jørgen Andersen
STOLT: Espen Lervaag har gjort suksess på som komiker på Instagram med 120 tusen følgere. Nå er det Netflix sin nye versjon av «Maniac» som Lervaag er mest stolt av. Foto: Jørgen Andersen Vis mer

- Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg er veldig stolt over å være ett av hodene bak serien, og jeg synes den nye traileren ser over snittet bra ut.

- Jeg må klype meg selv i armen, rett og slett, ler han.

Lervaag hevder at amerikanske «Maniac» er den største dramaeksporten som er gjort fra et nordisk land noensinne, og at summene Netflix bruker på TV-serien er «svimlende høye».

Fra flopp til Hollywood

Originalserien, og ideen bak Netflix sin nye storsatsing, gikk på TV 2 høsten 2015, og er skrevet av Lervaag sammen med kollega Håkon Mossige. Til tross for at kanalen endret sendetida flere ganger endte seertallene på stusslige 80.000 per episode

I tillegg var responsen laber blant kritikerne, og serien høstet en treer i Filmpolitiet og regelrett slakt i NATT & DAG.

I den norske versjonen følger vi hovedpersonen «Espen» og det overdådige fantasilivet han lever sammen med liksomvennen «Håkon». Tilværelsen inne i Espens hodet er full av action, heltehistorier, kvinner og rikdom, men egentlig er han sperret inne på psykiatrisk avdeling.

BLIR NETFLIX-SERIE: Espen Lervaags «Maniac» kommer snart i ny Hollywood-drakt. Her er traileren fra 2015. Video: TV 2 Vis mer Vis mer

Det kan virke som om den nye versjonen har tatt sine friheter, og IndieWire mener traileren tar originalserien til nye høyder ved å doble fantasien til pasientene Annie Landsberg (Emma Stone) og Owen Milgrim (Jonah Hill), som er en del av et psykedelisk pilleeksperiment.

- Levde på felgen

- Da vi utviklet og lagde «Maniac» hadde vi verken nok penger eller ressurser til å lage det nøyaktig slik som vi ønsket. Det kan se ut som om den amerikanske TV-serien blir en nærmere versjon av det vi drømte om.

- Men med de pengene i ryggen så er det kanskje heller ikke så rart.

Komikeren forteller at han og Mossige tjente 12 000 kroner per episode de lagde av «Maniac» for TV 2. Dette inkluderte manusskriving, produksjon og skuespillerarbeid.

- Vi levde ganske på felgen den perioden der, men det er gøy når vi ser hva som kom ut av det til slutt.

- Vil dere tjene noe mer nå som Netflix skal lage en versjon av serien deres?

- Det er en del ledd mellom oss og USA, så beløpet er ikke livsforvandlende. Men det er en helt grei inntekt på denne sesongen, også får vi krysse fingrene for at det blir flere sesonger.

I forbindelse med innspillingen av amerikanske «Maniac» ble Lervaag og Mossige invitert til å bli med en dag på innspillingen. Det var en overveldende opplevelse for serieskaperne.

- Myten om Hollywood ble bekreftet på alle mulige måter. Bare maten vi fikk servert på innspillingsområdet overgår enhver middag på Slottet.