Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hollywood lovte bot og bedring. Så kom rapporten ...

Har ikke blitt bedre på mangfold på 11 år, viser ny rapport.

STJAL SHOWET: Skuespiller Frances McDormand mottok Oscar for innsatsen i «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri». Takketalen benyttet hun til å sende en klar melding til menn i salen. Video: ABC / CNN / Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hollywood har ikke gjort noen framgang når det gjelder representasjon av begge kjønn på skjermen i løpet av de siste tiåra. Det viser ny forskning fra University of Southern California (USC), ifølge The Guardian.

Rapporten har analysert de 100 mest populære filmene siden 2007, og funnet ut at det i fjor bare var 31,8 prosent av karakterene med dialog som var kvinner.

Disse tallene har vært gjennomgående de siste 11 åra.

REAGERTE: Salma Hayek er en av skuespillerne som har engasjert seg mot forskjellsbehandlingen, og har uttalt at mannlige skuespillere må kutte lønna si. FOTO: NTB Scanpix
REAGERTE: Salma Hayek er en av skuespillerne som har engasjert seg mot forskjellsbehandlingen, og har uttalt at mannlige skuespillere må kutte lønna si. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Rapporten viser at det er særlig fargede kvinner som blir underrepresentert i Hollywood, hvor det bare var fire fargede kvinner som hadde ledende roller i 2017, mens hvite skuespillere ble castet i 70,7 prosent av alle talende roller.

Underrepresentert og seksualisert

Rapporten som ble sluppet tirsdag kommer etter et år med betydelig omveltning i bransjen, med Time's Up og #MeToo-bevegelsene som har kastet lys over den utbredte diskrimineringen og trakasseringen av kvinner i Hollywood og den stadige dominansen av heterofile hvite menn, både på foran og bak kameraet.

- Til tross for en bølge med misfornøyde stemmer som skriker etter forandring, har ikke Hollywood endret sin ansettelsespraksis, sier forfatteren bak rapporten, Stacy L. Smith, skriver The Guardian.

Videre viser analysen at bare 31 av totalt 4400 karakterer (0,7 prosent) var lesbiske, homofile eller biseksuelle, og av 400 toppfilmer fra 2004 til 2017 har det bare vært én karakter med transseksuell legning.

Rapporten avslører videre at jenter og kvinner er mer enn dobbelt så sannsynlig til å bli vist i seksuelt avslørende klær, delvis nakne eller referert til som attraktive, enn sine mannlige motspillere. Tenåringskarakterer (13 til 20 år) er også like sannsynlig til å bli seksualisert som voksne kvinner, ifølge analysen.

Tiltak for å sikre mangfold

Smith mener det bør innføres en inkluderingsklausul for å rette opp skjevhetene i Hollywood. En inkluderingsklausul er en kontraktsklausul som tvinger gjennom et mangfoldig filmcrew på settet.

Dette begrepet ble særlig gjort kjent gjennom kraftsalven av en Oscar-tale til skuespiller Frances McDormand tidligere i år.

- Se dere rundt mine damer og herrer. Vi har alle historier å fortelle og prosjekter vi vil ha finansiert. Ikke snakk til oss om dette på fester, men inviter oss inn på kontoret om noen dager, eller så kan dere komme til våre, så skal vi fortelle alt dere trenger å vite, sa McDormand, og fortsatte:

- Jeg avslutter med to ord: «Inclusion rider» (inkluderingsklausul, red.anm.).